Porfirije: Najveća briga moja i naše crkve biće naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim

"U Crkvu se dolazi na svetu liturgiju, da bi tu naslutili šta je to jedino važno i da bi primili krst Hristov, koji je vaskrsenje. A sve ovo drugo pomenuto, samo po sebi, biće obasjano tim krstom", rekao je Porfirije u Sabornoj crkvi u Beogradu

7334 pregleda 12 komentar(a)
Patrijarh Porfirije, Foto: BETAPHOTO
Patrijarh Porfirije, Foto: BETAPHOTO

Patrijarh Porfirije izjavio je danas, neposredno po stupanju na tron, da će i njemu i Crkvi na prvom mjestu biti stradalni Srbi sa Kosova, koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gdje na svijetu.

"Najveća briga moja i naše crkve biće naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim. Kosovo i Metohija za Srbe nisu naprosto mit, jer mit pripada svijetu imaginacije, pa se tu može i gubiti i pobjeđivati. Kosovo je naš zavjet, zavjet koji je vezan za Novi zavjet, čiji je temelj svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama", rekao je on.

Porfirije je podsjetio da mladi u Srbiji često pjevaju da je Kosovo srce Srbije, a da je srce organ života i ljubavi.

"Tako i na našem Kosovu ima mjesta za sve, jer u srce može svako da stane", rekao je on.

Novi patrijah je rekao da se u svom radu neće kretati stazama pojedinačnih interesa niti će tu biti elemenata savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom.

"Služba patrijarha je služba prvog među jednakima. Nastojaću da, u mjeri svojih mogućnosti, njegujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli", rekao je on.

Porfirije je rekao da nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život da rješava socijalne, političke ili druge probleme, već da se u Crkvu dolazi na liturgiju.

"U Crkvu se dolazi na svetu liturgiju, da bi tu naslutili šta je to jedino važno i da bi primili krst Hristov, koji je vaskrsenje. A sve ovo drugo pomenuto, samo po sebi, biće obasjano tim krstom", rekao je Porfirije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

On je rekao da sa osjećajem dubokog smirenja i strahopoštovanja prihvata činjenicu da je "uz saglasje braće u Hristu uzveden u sveti i božanstveni tron Svetog Save", prijesto na kojem treba da sjede samo dostojni.

"Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da obavim ovaj veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred mene", rekao je i dodao da će nastaviti da povezuje ljude, kao što je to činio u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su mu postale druge domovine.

Patrijarh se osvrnuo i na aktuelnu pandemiju koronavirusa i rekao da su svi svjesni ogromnih žrtava i stradanja od te bolesti.

"Moramo da budemo snažni ali i trezveni. Da nama ne ovlada strah i da znamo i da svaki tjelesno zdrav čovek može biti mnogo gori virus. Neka nam primjer ove pandemije pokaže koliko smo povezani i upućeni jedni na druge i kako je možemo pobijediti samo međusobnom pažnjom", rekao je Porfirije.

Bonus video: