Javne ličnosti se opraštaju od Balaševića: "Rekao je ne ratu"

"Stvarno je… Bez lažne patetike, ova smrt kantautora je prerana, užasna…", rekao je Duško Vujošević

23580 pregleda 36 reakcija 20 komentar(a)
Balašević, Foto: Betaphoto
Balašević, Foto: Betaphoto

Mnogo poznate ličnosti se opraštaju od Đorđa Balaševića.

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija rekao je za Novu.rs da ga je vijest o smrti poznatog kantautora užasno pogodila.

"Nemam riječi jednostavno. Postoje neke smrti koje su apsurdne i nemoguće i ne možeš se pomiriti sa njima. Osjećam se isto kao kada je Arsen umro", rekao je Šerbedžija.

On je rekao da je otišao veličanstven i božanstven pjesnik, koji nije samo pjevao svoje pesme, nego je i pisao poeziju i knjige.

"Bio je mudrac. I uz sve to bio je veliki čovek. Hrabar kada je trebalo biti hrabar. Rekao je ne ratu. Rekao je ne nasilju, i ovome treba odati svako priznanje i čast", rekao je Šerbedžija za Novu.rs.

Glumac Nikola Kojo je na svom Fejsbuk profilu napisao da je otišao još jedan velikan muzike

"Svaki tvoj stih, tvoja strofa i emocija urezana je duboko u meni ispod kože. Pozdravi sve moje kolege gore na nebu, posebno mog dragog kuma Mandu! Srešćemo se svi", napisao je Kojo.

Slavni košarkaški trener Duško Vujošević kazao je na Novu.rs kazao je da se užasno osjeća.

“Nisam baš dobro, da vam kažem. Kao da mi je najbliži rod umro” , rekao je nekadašnji trener Partizana i reprezentacije Crne Gore.

On je evocirao uspomene na koncert Balaševića 2017. godine, kojem je on prisustovao.

"Pozvao me je da prisustvujem koncertu, i pred punom tribinom rekao da mu je samo 10.000 takvih kao ja… A meni, samo da je još on ostao. Stvarno je… Bez lažne patetike, ova smrt kantautora je prerana, užasna… Ja sam se pribojavao kad sam čuo da je otišao u bolnicu. Kad mi je sin javio, pošto sam u Rumuniji, baš sam bio loše…”, rekao je Vujošević.

Vujošević koji i sam ima zdravstvenih probleme kazao je da su mu Balaševićeve pjesme pomogle na terapijama.

"“Kad odem na dijalizu, to je nekih četiri i po sata, okrenu nekih 91 litar krvi, 16-17 puta cijelu tečnost… Mene spašava što imam one bežične slušalice i slušam Đorđa Blaševića. On je veliki pjesnik. Veliki pjesnik… Veliki kantautor. Šteta je što je potrebno neko da umre kako bi ga poštovali. Meni je žao onih nenapisanih stihova”, rekao je vujošević za Nova.rs

Legendarni rok-kritičar Peca Popvić rekao je Balašević odlazeći sa ovog svijeta, "ponio jedan emotivni komad svakog od nas sa sobom".

"A taj komad više nema ko da popuni i to je naša tragedija", rekao je Popović za Novu.rs.

Dino Merlin, poznati bosanski muzičar, se od Balaševića oprostio video-snimkom na svom Fejsbuk profilu.

Pjevao je stihove vidno potrešen Đoletove pjesme "Ne volim januar", s tim što je, zbog Balaševićevog odlaska, to glasilo ovako: "Ne volim februar, ni bele zimske vragove, u svakom snegu vidim iste tragove...".

Vlado Georgiev je na Tviteru napisao da je Balašević otišao tiho i bez pozdrava.

"Đole, kada odeš sa tolikim pjesmama iza sebe, otišao si samo onako, zapravo nisi otišao nikada...", napisao je Georgiev.

I Zdravko Čolić je ostao zatečen viješću o smrti Đorđa Balaševića.

"Za tako velikog čovjeka i umjetnika mislite da vas nikada neće napustiti. Otišao je veliki pjesnik i moj veliki prijatelj i zato će svima nama ostati ogromna praznina. Ovo je bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svijetu. Otišao je jedan od najboljih. Hvala ti Đole za sve", napisao je Čolić na Fejsbuku.

Od Balaševića su se oprostili i mnogi drugi muzičari, glumci, sportisti i mnoge druge javne ličnosti...

Prema najava srpskih medija na dan sahrane Đorđa Balaševića u Novom Sadu će biti proglašen Dan žalosti.

Bonus video: