Lajčak: Nema rokova za pregovore Srbije i Kosova, a ulaska u EU nema bez sporazuma

U interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da to pomogne i olakša, rekao je Lajčak

5060 pregleda 12 komentar(a)
Lajčak, Foto: BETAPHOTO
Lajčak, Foto: BETAPHOTO

Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna: normalizacija odnosa je preduslov za to - ponovio je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova.

To je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put, rekao je on.

U interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da to pomogne i olakša, rekao je Lajčak, kako je prenijela regionalna TV N1.

Rekao je da planira da uskoro u Beogradu i Prištini o nastavku tih pregovora razgovara s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s vjerovatnim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Podsjetio je da je tačno da se dijalog vodi deset godina, ali je proizveo više od 20 sporazuma koji su doveli do stvarnih promjena.

"Mi smo spremni da uradimo naš dio, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu: ako su voljni da se sastaju u Briselu svake nedjelje, spremni smo svake nedjelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri mjeseca, onda ih ne možemo primorati" da to bude češće, rekao je Lajčak.

Dodao je da je protivnik postavljanja rokova, jer smatra da oni ne funkcionišu, te je "na dvijema stranama da odluče o brzini".

"Mi posredujemo u procesu, mi ga ne diktiramo. Naravno mora postojati volja obe strane da se postigne taj sporazum. Ako nema volje, onda nema sporazuma. Ali ako nema sporazuma, onda nema evropske budućnosti", istakao je Lajčak.

Na pitanje šta su "sveobuhvatni sporazum" i "puna normalizacija odnosa" Srbije i Kosova, Lajčak je rekao da je Brisel od dvije strane kao minimum očekuje da "ne uvezu otvorena pitanja u evropsku porodicu", odnosno da "moraju da reše svoja bilateralna ili regionalna pitanja prije no što postanu članovi EU".

Bonus video: