Beograđanin je prva žrtva kovida u Evropi

Forenzički patolog Milenko Bogdanović rekao je da studija na kojoj je radilo 12 stručnjaka, a koju je prošle nedjelje objavio časopis “Frontiers in Medicine”, pokazuje da je kovid-19 bio prisutan u Evropi puno prije nego što se prvobitno mislilo

10831 pregleda 7 komentar(a)
Iz Instituta za sudsku medicinu u Beogradu -, Foto: Reuters
Iz Instituta za sudsku medicinu u Beogradu -, Foto: Reuters

Kovid-19 je izazvao smrt jednog muškarca u Srbiji prošlog februara, deset dana prije nego što je Francuska prijavila prvu žrtvu te bolesti. To je pokazala studija koju su uradili naučnici u Beogradu, prenio je Rojters.

Pedesetšestogodišnji građevinski radnik iz Beograda, koji nije putovao u inostranstvo, primljen je u bolnicu 5. februara 2020, sa temperaturom, kašljem i otežanim disanjem. Umro je nakon nekoliko sati, a obdukcija je pokazala da je uzrok upala pluća.

Nekoliko mjeseci kasnije, međutim, naučnici sa Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, pronašli su dokaze da je taj pacijent umro od kovida-19.

Forenzički patolog Milenko Bogdanović rekao je da studija na kojoj je radilo 12 stručnjaka, a koju je prošle nedjelje objavio časopis “Frontiers in Medicine”, pokazuje da je kovid-19 bio prisutan u Evropi puno prije nego što se prvobitno mislilo.

“Kovid-19 je vjerovatno bio uzrok velikog broja slučajeva upale pluća nepoznatog porijekla u januaru i februaru 2020,” napisali su naučnici. Francuska je 24. januara prošle godine prijavila prvi slučaj zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 u Evropi, a prvi smrtni slučaj od te bolesti 15. februara.

Bogdanović je rekao da su istraživači od preminulog Beograđanina uzeli zamrznuti uzorak tečnosti staklastog tijela, koje ispunjava očnu jabučicu, da bi dokazali prisustvo virusa. U pitanju je tečnost koja se standarno uzima prilikom obdukcije.

To je, za sada, prvi slučaj smrti od kovida-19 u Evropi koji je potvrđen post mortem dijagnostikom, naveli su autori studije.

Prvi zvanični slučaj u Srbiji potvrđen je 6. marta 2020. Do sada je od kovida-19 preminulo 4.366 ljudi.

Bonus video: