Spoljnopolitčki odbor EP: Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova prioritet za pristupanje obje zemlje EU

Pozivaju vladu Kosova da se uzdrži “od bilo kakvih radnji koje bi mogle da potkopaju povjerenje između strana i da dovedu u pitanje konstruktivan nastavak dijaloga”

2880 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Evropskog parlamenta, Foto: Shutterstock
Sa jedne od sjednica Evropskog parlamenta, Foto: Shutterstock

U izvještaju za Kosovo koji je izglasan na Spoljnopolitčkom odboru Evropskog parlamenta (AFET), evropski zastupnici pozivaju Prištinu da se u svom pristupu u dijalogu sa Beogradom pozabavi trajnim unutrašnjim problemima.

U izvještaju se ističe da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova prioritet i preduslov za pristupanje obije zemlje EU. Oni pozivaju vladu Kosova da se uzdrži “od bilo kakvih radnji koje bi mogle da potkopaju povjerenje između strana i da dovedu u pitanje konstruktivan nastavak dijaloga”.

U izvještaju se izražava žaljenje što se Kosovo nastavlja boriti sa političkom nestabilnošću i pozivaju sve političke snage u zemlji da reformišu politički sistem u cilju poboljšanja pravne sigurnosti i procesa formiranja nove vlade.

Evropski poslanici ovim dokumentom napominju da pet država članica Evropske unije (EU) još uvijek nisu priznale Kosovo i ponavljaju svoj poziv da to učine. Naglašava se da je “nezavisnost Kosova nepovratna i da bi priznanje svih država članica EU bilo korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”.

U izvještaju se ističe da se mora intenzivirati borba protiv korupcije na svim nivoima, te se naglašava zabrinutost što se, uprkos adekvatnom normativnom okviru, “kosovski pravosudni sistem i dalje podriva nedostacima u odgovornosti, pitanjima transparentnosti i političkom uplitanju”.

Autor izvještaja je izvjestilac za Kosovo u EP, Viola von Cramon (Kramon) koja je izjavila da je ovaj dokument dokaz da većina Evropskog parlamenta podržava Kosovo na evropskom putu, te da je jasan potencijal zemlje na putu ka EU.

“Međutim, postoji još mnogo posla na Kosovu. Prije svega, potrebna nam je politička stabilnost da bismo sproveli sve neophodne reforme. Ali, svjesni smo da svi moramo da uradimo domaći zadatak”, poručila je von Cramon nadovezajući se na redovan poziv Evropskog parlamenta da se odobri bezvizni režim i za građane Kosova koji je ponovljen i u ovom izvještaju.

Izvještaj je usvojen sa 50 glasova za, 10 protiv i 9 uzdržanih. Zbog COVID mjera ovogodišnje je glasanje o izvještaju o Kosovu bilo specifično. Prvo se u utorak u toku dana glasalo iz distance o amandmanima, a kasnije uveče su zastupnici na isti način glasali i o cjelokupnom izvještaju.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izvještaj o Kosovu biće ponovno izglasan na plenarnoj sjednici u Evropskom parlamentu kada dobija verziju Rezolucije EP.

Bonus video: