Poreska politika za medije ostala nepromijenjena i u kovid krizi

Različite poreske stope zvuče malo paradoksalno, možda to treba malo „ispolirati“, da bi se dovelo u istu liniju, uzimajući u obzir da prodajemo identičan proizvod

10433 pregleda 0 komentar(a)
Sloboden pečat, Foto: Sloboden pečat.mk
Sloboden pečat, Foto: Sloboden pečat.mk

U cijenu od 15 denara za štampani primjerak, povlašćena poreska stopa od 5 procenata učestvuje sa 0,71 denar dok pri elektronskoj prodaji novine, od naplaćenih 15 denara 2,3 denara idu za porez na dodatu vrijednost, koji je u ovom slučaju 18%.

Štampani mediji, kao i svuda u svijetu, tako i u Makedoniji, pogođeni su korona krizom. S jedne strane, to je rezultat smanjenog prometa a s druge strane smanjenih reklama. Portali, opet, posebno u ovo „novo vrijeme“ kada svako pretražuje informaciju više, kako za pandemiju tako i za druge sadržine za koje sada ima više vremena u odnosu na normalne uslove života, doživljavaju veću ekspanziju, ali s ekonomske tačke gledanja to nije propraćeno nekim većim prihodima.

Bilo da se gleda kao biznis-sektor koji zapošljava i stvara dodatu vrijednost, ali gledano i od aspekta njihovog značenja u procesu informisanja i izgradnje javnog mnenja, mediji su se u korona-krizi našli u mjerama vlade za ekonomski opstanak i održljivost u vrijeme pandemije. Ali, poreska politika je ostala nepromijenjena. Oporezivanje novina je sa povlašćenom poreskom stopom od 5 procenata, međutim ukoliko neko želi da se pretplati na novinu, onda je porez 18 %. Ovo je tema o kojoj treba da razmisle kreatori poreske politike, poručuje upravnik lista „ Slobodan pečat“ Miroslav Jovanović.

SP

Različite poreske stope zvuče malo paradoksalno, možda to treba malo „ispolirati“, da bi se dovelo u istu liniju, uzimajući u obzir da prodajemo identičan proizvod. Ostaje, da o ovome razgovaramo, sa predstavnicima vlade i da objasnimo o čemu se tu radi. Ovo je za sada beznačajan iznos, ali, u budućnosti mi medije vidimo u elektronskoj prodaji i zato treba otpočeti taj razgovor, ali evo, neka on ostane za neka bolja vremena – kaže Jovanović.

U cijenu od 15 denara za štampani primjerak, povlašćena poreska stopa od 5 procenata učestvuje sa 0,71 denar dok pri elektronskoj prodaji novine, od naplaćenih 15 denara 2,3 denara idu za porez na dodatu vrijednost, koji je u ovom slučaju 18%.

SP

Štampano izdanje ima veće ulazne troškove, kao što je papir, boje, ploče. Za sve ove repromaterijale ulazni porez na dodatu vrijednost iznosi 18 procenata. Ali, svakako, na kraju, porez koji se plaća je razlika između izlaznog poreza, odnosno porez koji je uračunat u cijenu za krajnjeg kupca, i ulazni porez, odnosno porez koji se nalazi na fakturama za repromaterijale i druge troškove koji su napravljeni da bi se dobio finalni proizvod. Ipak, ulazni porezi za repromaterijale, ili za druge troškove, su stavka koja finansira jedan proces do krajnjeg proizvoda , ali i do krajnjeg kupca, a fakt je da uvijek postoji razlika između broja odštampanih i broja prodatih primjeraka. Ovo je normalan proces oporezivanja koji se događa sa svaki pojedinačni proizvod, ili uslugu ili bilo koju drugu djelatnost. Ono što sada pada izuzetno teško svim kompanijama, u vrijeme pandemije, je neizvjesnost, planiranje proizvodnje, likvidnost.

Bonus video: