Južnoafrički soj koronavirusa stigao u Sloveniju i Hrvatsku

Soj iz Južne Afrike potvrđen je u više desetina zemalja i prema procjeni stručnjaka predstavlja veću prijetnju nego visokozarazni soj B117, koji se pojavio u Engleskoj

3636 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južnoafrički soj koronavirusa stigao je u region. Prvi slučajevi mutacije registrovani su u Sloveniji i Hrvatskoj.

U Sloveniji je juče potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa. Zaraza je utvrđena kod ljekara zaposlenog u Kliničko bolničkom centru u Mariboru, koji je prošle nedjelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedeljak je bio na radnom mjestu, prenosi Nova.rs.

Još dvije osobe koje su s njim bile u Africi takođe su zaražene, vjerovatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bile u kontaktu poslato je u karantin, rekao je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Prema njegovim riječima, za sada zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mjere, a epidemiološka služba tvrdi da su svi visoko rizični kontakti u karantinu.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova u petak je ponovo upozorilo građane da im ne savjetuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj zaraza na zapadu Slovenije povezan s takozvanim britanskim sojem virusa, koji se tamo proširio iz Italije, prenijeli su slovenački mediji.

Hrvatska

Južnoafrička varijanta korone registrovana je danas i u Hrvatskoj, a epidemiološkinja Goranka Petrović je upozorila da se bilježi i porast broja zaraženih britanskim sojem virusa.

“Juče smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati stigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Takođe je potvrđena i južnoafrička varijanta kod dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara”, rekla je Petrović za N1.

E484K

Soj poznat kao E484K, koji je otkriven je u početku u Južnoj Africi, i njegove nove varijante koje su se pojavile u Brazilu i Japanu, podigao je uzbunu među stručnjacima jer se brzo širi a nema podataka da su vakcine protiv korone koje su u upotrebi efikasne i protiv novih mutacija.

AstraZeneka je već saopštila da njihova vakcina, napravljena u u saradnji sa Univerzitetom Oksford, pruža samo ograničenu zaštitu protv južnoafričkog soja koronavirusa.

“Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka su počeli sa adaptacijom vakcine protiv ovih novih varijanti i brzo će napredovati kroz klinički razvoj, tako da vakcina bude spremna za jesenju isporuku”, ističu iz kompanije AstraZeneka.

Oglasila se i Moderna, koja je najavila da su u SAD počela ispitivanja njihove vakcine da bi se utvrdilo koliko je efikasna protiv južnoafričkog soja, piše Nova.rs.

Soj iz Južne Afrike potvrđen je u više desetina zemalja. Taj soj prema procjeni stručnjaka predstavlja veću prijetnju po čovječanstvo nego visokozarazni soj B117, koji se pojavio u Engleskoj, budući da je samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva novog koronavirusa u Južnoj Africi premašio milion, a posebno su mu podložni mladi.

U Evropi, pojava novih sojeva – koji su već registrovani u više zemalja EU – izaziva zabrinutost zbog trome vakcinacije protiv koronavirusa. Iako možda nisu smrtonosniji, nove varijante se brzo šire, zaražavaju više ljudi i dodatno pritiskaju već preopterećene zdravstvene sisteme.

Bonus video: