OD POSLJEDICA SRČANOG UDARA

Preminuo Milan Bandić

"Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe, obavljao 21 godinu"

39875 pregleda 126 reakcija 32 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: Shutterstock
Milan Bandić, Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je jutros u 66. godini od posljedica srčanog udara, saopštila je Služba za informisanje Grada Zagreba.

"Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe, obavljao 21 godinu", navodi se u saopštenju.

Bandić rođen je 22. novembra 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a 2000. je upisao postdiplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Opštini Pešćenica, piše agencija Hina.

Od 1995. do 2000. bio je odbornik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za odbornika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja iste godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. juna 2000. godine i ponovno je izabran 20. juna 2001. godine.

U aprilu 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći put je postao gradonačelnik Zagreba u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U junu 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Bio je oženjen i ima kćerku.

O detaljima, terminu sahrane, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama, javnost će biti obaviještena naknadno.

Preporučujemo za Vas