"miješanje u pitanja regiona sa lošim namjerama"

MIP Kosova: Rusija pokušava da spriječi sporazum Beograda i Prištine

Kosovsko ministarstvo u odgovoru na objavu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, ocijenilo je da to nije prvi put da se Rusija miješa u pitanja regiona sa lošim namjerama

4216 pregleda 5 komentar(a)
Priština (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Priština (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) ocijenilo je danas da se Rusija miješa u pitanja regiona sa lošim namjerama i da je od početka dijaloga Kosova i Srbije svojim djelovanjem uvijek pokušavala da spriječi postizanje sporazuma.

Kosovsko ministarstvo u odgovoru na objavu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, ocijenilo je da to nije prvi put da se Rusija miješa u pitanja regiona sa lošim namjerama.

Zaharova je objavila forografiju sa natpisom "Kosovo je Srbija", i dodala da je pokušaj ubrzavanja normalizacije odnosa Prištine i Beograda destruktivan.

"Svaki pokušaj ubrzanja takozvane konačne normalizacije odnosa Beograda i Prištine i arbitrarni rok da se to postigne smatramo destruktivnim. Važnije je koordinirati izvodljiv plan koji će takođe biti prihvaćen u javnosti", napisala je Zaharova na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova u odgovoru za TV Kljan Kosova reklo je da to nije prvi put da Rusi pokušavaju da se miješaju i da izblijede zapadni a pojačaju ruski uticaj u regionu.

"Izgradnja 'humanitarne' baze u Nišu u blizini Kosova, lansiranje voza koji sponzoriše Rusija za nasilni ulazak na Kosovo, organizacija incidenata na sjeveru države od ruskih predstavnika zaposlenih u Unmiku i mnoge druge akcije, kao i druga javna i nejavna djelovanjana različitim međunarodnim forumima jasno pokazuju rusku tendenciju da ometa proces pomirenja i narušava mir u regionu", saopštio je MIP Kosova.

Zaharova je pored dijaloga komentarisala i situaciju na Kosovu nakon izbora 14. februara, a po njenim riječima Rusiju zabrinjava radikalna retorika koju su kosovski Albanci koristili poslije pobjede Samoopredjeljenja i očigledno očekuje reakciju Zapada na ove "provokacije", kako ih naziva.

MIP Kosova u saopštenju je podsjetio Rusiju da sve albanske stranke na Kosovu imaju jasnu prozapadnu i evroatlantsku orijentaciju.

Preporučujemo za Vas