ZAJEDNIČKA SJEDNICA DVIJE VLADE

Rama: Albanija će nastaviti s podrškom Makedoniji da uđe u NATO

Zaev je istakao da dvije vlade "šalju snažnu poruku u region da dvije države imaju odgovorna politička rukovodstva koja rade iskreno i otovoreno sa ciljem da poboljšaju kvalitet života svojih građana i za njihovu dobru budućnost u evroatlnatrskoj porodici"
90 pregleda 11 komentar(a)
Zoran Zaev, Edi Rama, Foto: Vlada Makedonije
Zoran Zaev, Edi Rama, Foto: Vlada Makedonije
Ažurirano: 15.12.2017. 17:58h

Zajedničkom sjednicom vlada Makedonije i Albanije danas u Podgradecu, otvoreno je novo poglavlje u odnosima dvije susjedne zemje, ocijenili su makedonski i albanski premijeri Zoran Zaev i Edi Rama.

Na sjednici dvije vlade u tom pograničniom albanskom mjestu, Rama je najavio pojačanu saradnju na infrastrukturi, putničkom i željezničkom saobraćaju, u energetici i međunarodne carinske olakšice.

Albanija će, kako je istakao, nastaviti s podrškom Makedoniji da uđe u NATO, što je ocijenio kao investiciju u mir i sigurnost u regionu.

Rama je ocenio da je zajednička sjednica vlada Albanije i Makedonije dobra poruka i za region, za politički suživot, građenje mostova i prosperitet za koji su opredijeljene dvije zemlje.

Zaev je istakao da dvije vlade "šalju snažnu poruku u region da dvije države imaju odgovorna politička rukovodstva koja rade iskreno i otovoreno sa ciljem da poboljšaju kvalitet života svojih građana i za njihovu dobru budućnost u evroatlnatrskoj porodici".

"Na osnovu prošlosti, u sadašnjosti radeći na rješenjima koja vode do spokojne i sigurne budućnosti naših građana i naših zemalja, mi, poštovane kolege i prijatelji, gradimo budućnost za Makedoniju, za Albaniju, za region", rekao je Zaev na prvoj zajedničkoj sjednici dvije vlade.

Kako je saopštila makedonska vlada, vlade Makedeonije i Albanije posvećene su razvoju regionalne saradnje i značajnim strateškim ciljevima dvije države, a to su integracija u Evropsku uniju i NATO, što je ne samo politički interes, već i mogućnost za ekonomski razvoj država.

Zaev je izrazio očekivanje da će međuvladina sjednica u Podgradecu doprinijeti ekonomskoj saradnji Makedonije i Albanije, realizaciji zajedničkih projekata i povezivanju poslovnih zajednica dvije zemlje.

Među infrastruktiune projekte koji povezuju dvije zemlje, naveo je energetsko povezivanje (Bitolj-Elbasan) i mogućnost izgradnje pruge na Kroridoru 8 od Kičeva do albanske granice.

Zaev je pozvao albanskog premijera Edija Ramu i njegove ministra da iduće godine zajedničku sjednici vlada dvije zemlje održe u Ohridu.

Nakon međuvladine sjednice, premijeri su potpsali deklaraciju o većoj saradnji i memorandum o prevenciji i suzbijanje ekstrermizma i radiklaizma koji se vodi kao terorizam.

Preporučujemo za Vas