Vučić: Kompromis znači – nikome sve, a svakome dovoljno; Lajčak: Status kvo neodrživ

Predsjednik Srbije rekao da Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom i da je spreman za nastavak u svakom trenutku, kada na taj dijalog bude pozvan u Briselu

7942 pregleda 1 komentar(a)
Lajčak i Vučić, Foto: Betaphoto
Lajčak i Vučić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Beograd podržava napore i namjere specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rješenja za obje strane bez ultimatuma. Dijalog je ključan za obje strane, istakao je Lajčak i dodao da EU nema interes da održava status kvo.

Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Lajčakom, rekao da je imao dobar i sadržajan razgovor.

"Lajčak me je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je imao u Prištini", rekao je Vučić, kako prenosi RTS.

Istakao je da Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom i da je spreman za nastavak u svakom trenutku, kada na taj dijalog bude pozvan u Briselu.

Takođe je naglasio da podržava napore i namjere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rješenja za obje strane, koje bi značilo nezadovoljstvo ili bi se djelimično zadovoljile obje strane, bez ultimatuma i nametnutih rješenja.

"Srbija u dobroj vjeri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumijevanje i za njene nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca. Smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno", istakao je Vučić.

Rekao je da je, bez obzira na izjave koje dolaze iz Prištine, a koje nisu ohrabrujuće, obaveza Srbije da bude posvećena, jer neće biti napretka i evropskim integracijama ako ne bude ozbiljnih pomaka i napretka u dijalogu sa Prištinom.

"Srbija ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora, važnije je da napravite nekakav dogovor nego da se ishitrenim rješenjima dođe do katastrofe", istakao je Vučić.

Naveo je i da će insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma iz Brisela, što znači i formiranje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, "a što trebalo je i moralo još od 2013. godine."

Rekao je, kako prenosi RTS, da je Beograd sve svoje obaveze ispunio "i iznio sam to bezbroj puta".

"Želim da istaknem ličnu ulogu Lajčaka i da kažem da je u Srbiju uvijek dobrodošao", kaže Vučić.

"Kada ima dijaloga možete da Srbima na KiM garantujete bezbjednost, dobro znamo da kada imamo dijalog onda ćemo sve teme i razultate moći brže da ostvarujemo, rekao je Vučić, kako javlja RTS.

Lajčak: Dijalog ključan za obje strane, nemamo interes da održavamo status kvo

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je posjetu regionu počeo u ponedjeljak u Prištini.

"Bilo mi je bitno da dođem što prije nakon izbora kako bih razgovarao o dijalogu i značaju njegovog nastavka nakon što institucije budu formirane i da upoznam sagovornike o detaljima procesa i progresu koji smo napravili od kada je dijalog nastavljen", rekao je on.

"Dijalog je ključan za obje strane kako bi napredovale na svom evropskom putu, a status kvo nije održiv ni za jednu stranu", poručio je.

Istakao je da je "Srbija već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ i za dalji napredak prema članstvu u EU".

Prenio je da je imao korisne i konstruktivne razgovore sa zvaničnicima u Prištini i liderima političkih stranaka i svima je poslao istu poruku koju je ponovio i u Beogradu:

"Države članice EU očekuju da se dijalog Beograd i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastavi kontruktivno i u dobroj vjeri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspješnog okončanja onoliko brzo koliko su dvije strane za to spremne", naveo je Lajčak.

Kao drugo, istakao je, države članice EU očekuju da dvije strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga za proteklih deset godina.

"Kao treće, par riječi o partnerstvu sa SAD. Mi imamo istoriju veoma dobre i bliske saradnje i vraćamo se našoj bliskoj saradnji, pripremili smo ovu posjetu zajedno, planirali smo i zajednički dolazak sa mojim kolegom Metjuom Palmerom, ali zbog kovida nije mogao. Pričamo nekoliko puta nedjeljno i dijelimo isti cilj za Balkan – približavanje EU", rekao je Lajčak.

Nakon posjete Prištini, kako kaže Lajčak, može da podijeli da postoji razumijevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da se nastavi nakon formiranja institucija.

Naveo je da je imao koristan sastanak i sa Vučićem.

"Meni je drago da je potvrdio još jednom svoju spremnost da dođe u Brisel u svakom trenutku kada ga pozovemo i da nastavimo naš put ka sveobuhvatnom sporazumu ka normalizaciji i rješavanju svih otvorenih pitanja jednom i zauvijek. Spremni smo da nastavimo naš posao", zaključio je Lajčak.

Vučić: Priština pravi račun bez krčmara

"Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu - prave račun bez krčmara", poručio je Vučić.

On je u vezi sa izjavama iz Prištine rekao da se svakog dana mogu čuti uvijek iste priče.

"Trudim se da na njih nikada ne odgovaram, ne zato što smo uplašeni da kažemo što mislimo, ili u strahu od EU ili nekog drugog. Računam da su odgovorni i ozbiljni ljudi gospodari neizgovorene riječi i sluge izgovorene. Zato se trudite da na sve uvrede civilizovano odgovarate, a tako i neutemeljene planove. Slušao sam sve izjave. Ne mogu da se nasmijem, jer je suviše ozbiljan tema", rekao je Vučić.

Istakao je da, ako neko misli da je moguće da će neko da uzme čekić i udari Srbiju u glavu i kaže "morate da priznate nezavisno Kosovo" - to se neće dogoditi.

Bonus video: