Uhapšena novinarka i aktivistkinja Nidžara Ahmetašević

Saopšteno da je uhapšena zbog “narušavanja javnog reda i mira” i "činjenja krivičnog djela", te “nepoštovanje naredbi službenog lica”

10127 pregleda 0 komentar(a)
Ahmetašević, Foto: Printscreen YouTube
Ahmetašević, Foto: Printscreen YouTube

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević uhapšena je u subotu (6.mart) u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli su da je Ahmetašević uhapšena zbog “narušavanja javnog reda i mira” i "činjenja krivičnog djela".

Istaknutno je i da Ahmetašević počinila i “nepoštovanje naredbi službenog lica”, nakon čega je privedena, a o svemu je “obaviješten i sudija za prekršaje”.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nisu željeli iznijeti više detalja o razlozima hapšenja, niti gdje se trenutno Ahmetašević nalazi.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka koja se bavi pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Posljednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu, a u nedavnoj izjavi za RSE, govorila je o onom što je vidjela u kampovima u koje su smješteni izbjeglice i migranti.

“Ono što sam vidjela dalo mi je vrlo jasno objašnjenje zašto oni u kampovima ne žele ni mene, ni mnoge druge ljude. To su izuzetno bijedni i nehumani uslovi. A ono što je najveći problem i na što aktivisti u Bosni i Hercegovini već tri godine ukazuju je nasilje koje prema ljudima u kampovima pokazuju radnici privatnog obezbjeđenja”, ispričala je Ahmetašević za RSE u januaru ove godine.

Zbog konstantnih prijetnji koje dobija od nedavno je pod zaštitom organizacije Front Line Defenders.

Tim povodom je za bh. portal žurnal.info govorila o pritiscima pod kojima se nalaze aktivistice u BiH koje rade sa ljudima u pokretu.

"Aktivistice u BiH koje upozoravaju na kršenje ljudskih prava prema migrantima izložene su uvredama, prijetnjama, šikaniranju na javnom mjestu. Nazivaju ih najpogrdnijim imenima, uglavnom sa seksualnim konotacijama, prijete batinama, toljagama, objavljuju njihove fotografije i informacijama o njihovim porodicama", rekla je.

Nidžara Ahmetašević je urednica regionalnog portala Kosovo 2.0.

Bonus video: