cilj ponovno otvaranje granica bez karantina

Er Srbija među prvima u Evropi testira IATA digitalni pasoš

Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja pomaže putnicima da lako i bezbjedno organizuju putovanje u skladu sa zahtjevima država koji se tiču testiranja na kovid-19 ili vakcinacije

8721 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kompanija Er Srbija će u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA) početkom aprila početi da testira IATA digitalni pasoš (IATA Travel Pass), mobilnu aplikaciju koja pomaže putnicima da lako i bezbjedno organizuju putovanje u skladu sa zahtjevima država koji se tiču testiranja na kovid-19 ili vakcinacije.

Srpska avio-kompanija će, kako je saopštila danas, biti jedna od prvih u Evropi koja će postati dio globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garancija bezbjednosti putovanja i oporavak turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedjelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

"Ponosni smo što ćemo među prvima u svijetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbjednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva", rekao je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

"IATA Travel Pass" će omogućavati putnicima da skladište i upravljaju podacima u vezi sa rezultatima testa na kovid-19 na svojim telefonima, kao i da na bezbjedan i siguran način dijele svoj verifikovani status sa avio-kompanijom prije dolaska na aerodrom. Takođe će pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa koronavirusom, pomažući putnicima da provjere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta.

"Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što ugodnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahtjeve vlada za ulazak u države, a koja se tiču virusa kovid 19. Kako se granice budu otvarale, 'IATA Travel Pass' će biti dodatno unaprijeđen sa više mogućnosti da ispuni sve zahtjeve vlada za potvrdom testiranja ili statusa vakcinacije, a putnici Er Srbije će među prvima imati na raspolaganju ove usluge", rekao je regionalni potpredsjednik IATA-e za Evropu Rafael Švarcman.