Homofobni napad u Zagrebu: Gurnuli je pod tramvaj, mislili da je muškarac

Za napad optužena dvojica mladića od 19 i 20 godina

8536 pregleda 0 komentar(a)
Zagreb (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zagreb (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Hrvatska policija riješila je slučaj napada na ženu u Zagrebu koji se dogodio krajem februara.

Policija je ranije objavila da traga za dvojicom mladića, 19-godišnjaka i 20-godišnjaka, koji su gurnuli ženu pod tramvaj. Tramvaj ju je vukao tri metra i zadobila je povrede, prenosi Indeks.

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu danas je objavilo da su napadači pronađeni te da se radilo o homofobnom napadu. Napadači su, naime, vidjeli ženu koja je bila u društvu svog partnera i pomislili su da je ona muškarac i da se radi o istopolnom napadu.

"Postoji osnovana sumnja da su dvojica optuženih 28. februara 2021. oko 14:10 sati na stajalištu tramvaja na Trgu kralja Petra Krešimira IV, zajedno i po dogovoru, iz netrpeljivosti prema ljudima druge polne orijentacije, smatrajući da se radi o dvojici muškarca, prvo verbalno, a potom i fizički napali muškarca i ženu koji su bili zajedno. Osnovano se sumnja da su im optuženi prvo vikali pogrdne riječi, a potom su, pristajući da teško tjelesno povrijede ženu, fizički je napali odgurnuvši ju prema tramvajskim šinama u vrijeme kada je nailazio tramvaj. Oštećena žena je tijelom udarila u tramvaj i pala između tramvaja i šina, nakon čega ju je tramvaj vukao po tlu i pritom je zadobila više tjelesnih povreda", objavilo je tužilaštvo.

Odbijen zahtjev za istražnim zatvorom

"Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu je 20. marta 2021. podnijelo sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predlog za određivanjem istražnog zatvora protiv obojice optuženih zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela (član 123. stavka 1. tačka 3. Zakona o krivičnom postupku).

Sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu nije prihvatio predlog ovog državnog tužilaštva te je optužene pustio da se brane sa slobode. Ovo državno tužilaštvo će po prijemu pisanog otpravka rješenja podnijeti žalbu na rješenje sudije istrage kojim se optuženi puštaju na slobodu", dodali su.

Bonus video: