Tuže čelnike jer nisu nabavili vakcine

U BiH juče od kovida umrle 73 osobe, najviše od početka pandemije

8700 pregleda 2 komentar(a)
Najviše žrtava od kovida je u Sarajevu, Foto: Reuters
Najviše žrtava od kovida je u Sarajevu, Foto: Reuters

Bosna je juče prijavila rekordni broj žrtava od kovida-19 dok medicinsko osoblje upozorava da je zdravstveni sistem u toj zemlji pred kolapsom. U BiH, koja ima oko 3,3 miliona stanovnika, juče su prijavljena 73 smrtna slučaja i 818 novozaraženih, navele su zdravstvene vlasti. Od ukupnog broja novih slučajeva, 568 je zabilježeno u Sarajevu koji je postao epicentar zaraze.

Masovna vakcinacija u BiH još nije počela, a u državno Tužilaštvo upućena je krivična prijava protiv čelnih ljudi te države, zbog izostanka nabavke vakcina.

Doktor Bakir Nakaš je podnio krivičnu prijavu u ime 24 građanina BiH protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH.

Kao razlog je navedeno da u periodu od polovine septembra 2020. do polovine marta 2021. „nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva od kovida-19, čime su povrijedili i ugrozili pravo na život i zdravlje građana BiH”.

Bonus video: