Kurti: Na nama je istorijska odgovornost

Kosovo dobilo vladu na čelu sa liderom pokreta Samoopredjeljenje

3868 pregleda 7 komentar(a)
Sa jučerašnje konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, Foto: Reuters
Sa jučerašnje konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, Foto: Reuters

Skupština Kosova sinoć je sa 67 glasova za i 30 protiv izabrala novu vladu na čijem čelu će biti Aljbin Kurti. Vlada je, kako je prenio Radio Slobodna Evropa, izglasana glasovima poslanika pokreta Samoopredjeljenje i manjinskih zajednica, bez Srpske liste i stranaka opozicije. Kurti je prethodno odbacio mogućnost formiranja Vlade sa nekom od albanskih partija, navodeći da to neće učiniti jer su bile dio ranijih režima.

Sjednica o izboru Vlade uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je tokom dana konstituisan osmi saziv parlamenta prema rezultatima februarskih prijevremenih izbora.

Kurti je usvom prvom obraćanju kao premijer Kosova rekao da su očekivanja građana velika, te da je na njemu i njegovoj Vladi velika odgovornost. „Nema sumnje da su ovi izbori bili istorijski, odgovornost je isto toliko istorijska”, rekao je Kurti.

On je prethodno, na početku vanredne sjednice, predstavio prioritete i istakao da „nema normalizacije odnosa sa Srbijom, ako se ne prizna stvarnost nezavisnog Kosova“. On je rekao da je glavni prioritet Vlade borba za prevazilaženje situacije stvorene pandemijom, a da zatim dolaze pravda, zapošljavanje, ekonomski razvoj i reforma obrazovanja.

„Pandemija je glavni izazov, bez gubljenja vremena smislićemo plan za nove mjere i imaćemo cilj da vakcinišemo 60 odsto stanovništva. Nastavićemo sa provjeravanjem radi uspostavljanja pravde, obrazovanje će takođe biti reformisano“, rekao je Kurti.

Kada su u pitanju odnosi i dijalog sa Srbijom, Kurti je kazao da bez „priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dvije zemlje”. Kazao je da Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba riješiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići napredak, ako ne postoji napredak u rješavanjusudbine nestalih na Kosovu. Kurti je dodao da će se „uz reciprocitet unapređivati odnosi sa susjedima“.

Podvukao je da put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali da nema alternative.

Strane diplomate na Kosovu čestitale su Kurtiju. Ambasador Velike Britanije Nikolas Abot je na Tviterz napisao da se raduje saradnji sa novom Vladom Kosova, sa kojom dijele zajedničke prioritete. Kurtiju je čestitao i ambasador Njemačke Jorn Rode, a šef kancelarije EU na Kosovu Tomas Sunjog je uz čestitke istakao da vlada treba biti konstruktivna i odgovorna, da radi na regionalnoj saradnji i evropskoj agendi.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine juče je za predsjednika izabran član Samoopredjeljenja Gljauk Konjufca, koji je kao predsjednik Skupštine po funkciji sada i vršilac dužnosti predsjednika Kosova.

Od ukupno 120 poslanika, Pokret Samoopredjeljenje ima 58 poslanika u novom sazivu Skupštine, Demokratska partija Kosova Envera Hodžaja 19 i Demokratski savez Kosova, na čelu sa novim liderom Ljumirom Abdidžikuom, 15 poslaničkih mjesta.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je zastupljena sa osam poslanika u Skupštini Kosova.

Srpska lista je dobila svih deset zagarantovanih mjesta za srpsku zajednicu, a još deset mjesta je zagarantovano za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Bonus video: