Vlada Crne Gore je odbila da prihvati ratno stanje

Prije 22 godine počelo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije

Na meti su 24. marta bili kasarna "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki Kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara

9967 pregleda 108 reakcija 72 komentar(a)
NATO bombardovanje postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS) u Smederevu: 9.4.1999.godine., Foto: BETAPHOTO
NATO bombardovanje postrojenja Naftne industrije Srbije (NIS) u Smederevu: 9.4.1999.godine., Foto: BETAPHOTO

Na današnji dan prije 22 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedjelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Vlada Crne Gore je odbila da prihvati ratno stanje koje je Beograd proglasio sa NATO paktom. Ipak, neki od prvih projektila su pali na objekte na teritoriji Crne Gore.

Na meti su 24. marta bili kasarna "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki Kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara.

Tog dana je u kasarni u Danilovgradu poginuo vojnik Saša Stojić iz Beograda, a teže su povrijeđena dva vojnika, od kojih jedan na aerodromu Golubovci.

U bombardovanju SRJ koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ i dio pravnih stručnjaka nazvali agresijom, uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, nakon čega je uslijedilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbjeglih Albanaca.