Afera Štajnfeld-Lečić podijelila Srbiju, glumci ne žele da igraju predstave s Lečićem

Lečić se u srijedu veče oglasio video-porukom u kojoj negira da je počinio silovanje, potvrdivši da je dobio poziv tužilaštva te da je spreman potpuno da se prepusti pravosudnim vlastima, uključujući i saslušanje na poligrafu

33870 pregleda 39 reakcija 38 komentar(a)
Štajnfeld, Foto: Betaphoto
Štajnfeld, Foto: Betaphoto

Nova afera u Srbiji, podstaknuta optužbama glumice Danijele Štajnfeld da je silovao kolega Branislav Lečić, podijelila je srbijansku javnost i glumačke krugove, a Lečić, koji je odbacio optužbe, pozvan je na saslušanje u tužilaštvo.

Prva posljedica afere bila je poruka beogradske glumice Mirjane Karanović da, u znak solidarnosti i podrške Štajnfeld, više ne želi da igra predstave sa Lečićem.

Potom je uslijedila i odluka Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) da je, na zahtjev "većeg dijela" glumačke ekipe predstave "Kad su cvjetale tikve", Lečić izuzet iz narednih predstava tog komada, prenosi agencija Hina.

"Zbog složenosti svih događaja, Beogradsko dramsko pozorište smatra da je ovaj slučaj isključivo u rukama nadležnih institucija i na ovu temu neće se više oglašavati", saopšteno je iz BDP.

Lečić se u srijedu veče oglasio video-porukom u kojoj negira da je počinio silovanje, potvrdivši da je dobio poziv tužilaštva te da je spreman potpuno da se prepusti pravosudnim vlastima, uključujući i saslušanje na poligrafu.

Danas je saopštio da se zbog nastalih okolnosti povlači sa čela pokreta Demokrate Srbije, za čijeg je predsjednika izabran krajem prošle godine.

Potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, Lečićevu video-poruku je nazvala "glumatanjem", ocijenivši da on "na taj način vrijeđa svaku ženu koja je seksualno zlostavljana ili je žrtva nasilja".

"Pitam se ima li kraja njegovom licemjerstvu i gdje je granica ljudskosti", upitala je u pisanoj izjavi Mihajlović i pozvala državne institucije da "rade svoj posao i u ovom slučaju".

"Jedino na taj način možemo suzbiti seksualno nasilje", poručila je Mihajlović, koja je i visoka funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke.

Srbijanska javnost u međuvremenu je podijeljena u osudama i ocjenama optužbi o silovanju, a različite stavove imaju i glumci, od neutralnih komentara do pojedinačne podrške objema stranama, navodi Hina.

Tužilaštvo je ranije potvrdilo da je Danijela Štajnfeld "navela identitet eventualnog počinioca krivičnog djela B.L.", a beogradski mediji objavili su da je riječ o glumcu Branislavu Lečiću.

"Dalje provjere su u toku i radi se na prikupljanju dokaza", objavilo je Tužilaštvo Srbije.

Štajnfeld je Tužilaštvu dostavila audio snimku razgovora sa Lečićem četiri godine nakon slučaja, na kojem se čuje njegovo objašnjenje na njena pitanja o tome zna li kako se te noći osjećala.

Prvi put o traumatičnom događaju glumica je javno govorila prije nekoliko mjeseci u svom dokumentarnom filmu "Zacijeli me" ("Hold me right" ) iz 2020., koji je prikazan i na Sarajevo film festivalu.

Tema filma je silovanje i seksualni napadi u eri "MeToo" pokreta, a snimljen je u SAD, gdje se je glumica preselila nedugo nakon događaja o kojem je svjedočila u intervjuu portalu Insajder.

Štajnfeld je rođena u Vojvodini, od 2005. do 2011. glumila je u više domaćih filmova i serija i pozorišnih predstava, a živi i radi u Sjedinjenim Državama.

Lečić je glumac i političar koji je u višedecenijskoj karijeri igrao više desetina uloga na filmu, televiziji i pozorištu.

Za portal Insajder Štajnfeld je izjavila da je na pokretanje slučaja podstakao Lečićev poziv bivšim učenicima glumačke škole Mike Aleksića, protiv kojeg je nekoliko glumica svjedočilo o seksualnom napastvovanju i uznemiravanju, da dođu u njegovu glumačku školu.

"To je prelilo kap. Ja sam razumjela da to sada više nije pitanje što će se sa mnom dogoditi u trenutku kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti", rekla je Štajnfeld za Insajder.

Bonus video: