"pravo zlo o kome treba da se priča"

Komšić: Iza ideja u "non pejperu" stoje ekstremne desničarske snage u nekim evropskim zemljama

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković rekla  je da je teritorijalni integritet neupitan i da bi pokretanje raspada BiH otvorilo Pandorinu kutiju, što bi destabilizovalo cijeli Zapadni Balkan

4155 pregleda 4 komentar(a)
Komšić, Foto: Betaphoto
Komšić, Foto: Betaphoto

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić izjavio je da ideje koje su navedene u "non pejperu", koji je u Brisel uputio slovenački premijer Janez Janša, nisu nove, već su postoje i prije početka rata u BiH, ističući da bi one značile nestanak Bosne i Hercegovne.

"Po tom papiru, koliko ja vidim, Bosna i Hercegovina ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske", naveo je Komšić.

On je ocijenio da u javnosti objavljeni "non pejper" ukazuje da su danas u vlasti u pojedinim evropskim zemljama snage koje zagovaraju ideje "motivisane antiislamizmom i antisemitizmom".

Dodao je da je to "ono pravo zlo o kome treba da se priča".

Komšić je još kazao da to nisu nove stvari, ali da ranije "nisu imale ovu formu i političko zaleđe".

"Sada kada je to buknulo u punom svjetlu, kad je obasjano svjetlima medija, svjetlima reflektora, vidim da se mnogi pitaju šta je ovo. Znate na šta to liči. Ne treba vam slon upasti u oko pa da vidite da slon ide na vas", rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Istakao je da ovo nisu stvari od juče, već da je "sve to pripremano i da bog dragi zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču".

"Naravno da je opasno, taj ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam, koji je preuzeo vlast u pojednim evropskim zemljama i dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obavještajnih službi, cijele državne infrastrukture je opasniji nego što je bio prije nego što se dokopao svih tih instrumenata vlasti", ocijenio je hrvatski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim riječima, više se ne može govoriti o nekoj umjerenoj hrišćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svjetskog rata.

Turković: Raspad BiH otvorio bi Pandorinu kutiju

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) izjavila je da je teritorijalni integritet neupitan i da bi pokretanje raspada BiH otvorilo Pandorinu kutiju, što bi destabilizovalo cijeli Zapadni Balkan. "Teritorijalni integritet BiH je neupitan. Uvjerena sam da niko ozbiljan unutar Evropske unije ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet, pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču", navela Turković .

Turković je dodala je da "sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija i destabilizuje stanje na Zapadnom Balkanu".

"Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti ratne ciljeve. Mi se već duže vrijeme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima s malignom propagandom i svojevrsnim hibridnim ratom protiv evroatlantskih interesa BiH i građana. Sve ovo posmatram u tom kontekstu", navela je ministarka spoljnih poslova BiH.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je sadržaj nezvaničnog diplomatskog dokumenta, "non pejper", koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznijete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH.

Preporučujemo za Vas