Slovenija, Hrvatska i Italija potpisale izjavu o zaštiti Jadrana

"Saglasili se da je Jadranu, kao zatvorenom moru sa intenzivnim prometom i ranjivim ekosistemom, potreban integrisani pristup zaštite životne sredine i održivog razvoja"

4005 pregleda 0 komentar(a)
Jadransko more, Foto: Shuterstock
Jadransko more, Foto: Shuterstock

Ministri spoljnih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije potpisali su danas na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu o zaštiti Sjevernog Jadrana, nakon plenarnih razgovora o zajedničkoj saradnji na tom području.

Kako je nakon potpisivanja izjavio slovenački ministar Anže Logar, u razgovorima sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i italijanskim Luiđijem di Majom (Luigi di Maio) prihvaćeni su zaključci o jačanju saradnje tri države u zaštiti Jadrana, što po njegovim riječima predstavlja osnovni okvir za jačanje saradnje na područjima od zajedničkog interesa.

Kako javlja agencija Hina, Hrvatska i Slovenija su prošle godine najavile proglašenje svojih isključivih privrednih pojaseva u Jadranu, uključivši u konsultacije i Sloveniju, koja prema međunarodnom pravu nema to pravo, što je Ljubljana ocijenila pozitivnim potezom Zagreba i Rima.

Hrvatski sabor je početkom februara ove godine proglasio Isključivi privredni pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Njime je u odnosu na Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), proglašen 2003. godine, Hrvatska stekla dodatna prava izgradnje vještačkih ostrva i korišćenja snage mora, vjetra i struja na tom području, u skladu sa Konvencijom UN o pravu mora (UNCLOS).

Na svom prethodnom sastanku 19. decembra prošle godine u Trstu, šefovi diplomatije Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su zajedničku izjavu po kojoj dijele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode tog područja i kao izvora napretka za sve. Tada su se saglasili da je Jadranu, kao zatvorenim morem s intenzivnim prometom i ranjivim ekosistemom, potreban integrisani pristup zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Bonus video: