Ratuju i razdružuju dok građani pate

Na dan kada je u BiH od koronavirusa umrlo 86 ljudi, a RS se zadužila 300 miliona eura, Dodik i Izetbegović pričaju o ratu i razdruživanju. Nevjerovatno je da nakon 25 godina tu priču iko shvata drugačije osim kao beskrupuloznu manipulaciju od koje interes imaju isključivo njih dvojica, kaže za “Vijesti” Srđan Blagovčanin, ekspert iz oblasti vladavine prava

26876 pregleda 45 reakcija 10 komentar(a)
Sa protesta u Sarajevu zbog kašnjenja vakcina, Foto: Reuters
Sa protesta u Sarajevu zbog kašnjenja vakcina, Foto: Reuters

Izjave političkih lidera Bosne i Hercegovine o prekrajanju granica i novom ratu predstavljaju još jedan pokušaj skretanja pažnje sa egzistencijalnih pitanja.

To je za “Vijesti” rekao Srđan Blagovčanin, predsjedavajući borda direktora Transparency International Bosna i Hecegovina.

Na talasu tenzija koje je izazvao kontroverzni dokument koji se pripisuje premijeru Slovenije Janezu Janši, politički lideri bosanskih Srba saopštili su da će pokrenuti inicijativu za razgovore sa Bošnjacima i Hrvatima o budućnosti države.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), prije nekoliko dana su na Jutjubu započeli kampanju s ciljem plasiranja stavova o “mirnom razdruživanju” u BiH. Lideri Republike Srpske su se u utorak sastali da o tome razgovaraju u vili Mrakovica na Kozari.

Dodik je rekao da RS ne želi rat i pozvao predstavnike Federacije BiH i druga dva naroda na razgovore, dodavši da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi - i entiteti i konstitutivni narodi.

“To je naš odgovor na pozive na rat iz Federacije BiH”, izjavio je on poslije sastanka.

On je aludirao na izjavu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je u utorak rekao da nije siguran da neće biti rata u BiH. Dodao je da su njegovom ocu Aliji prebacivali kada je rekao da neće biti rata, a onda se desio rat.

Izetbegović
Izetbegovićfoto: Beta

“Ja to neću izgovoriti. Jer ne zavisi to ni od Alije, ni od Bakira”, rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski “O kanal”.

On je odgovorio potvrdno na pitanje novinara da li je spreman da stane ispred ljudi, ukoliko rata bude.

“Apsolutno! Apsolutno! Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine”, kazao je lider SDA.

SDA je ranije saopštila da miran razlaz BiH nije moguć, upozorivši sve koji to zagovaraju da bi posljedica mogao da bude rat u BiH, regionu, a lančano i u cijeloj Evropi.

Na pitanje “Vijesti” da li su istupi Dodika i Izetbegovića još jedan pokušaj skretanja pažnje sa egzistencijalnih tema, Blagovčanin kaže:

“Upravo tako. I nevjerovatno je da nakon 25 godina tu priču više uopšte iko shvata drugačije osim kao beskrupuloznu manipulaciju od koje interes imaju isključivo i samo njih dvojica. Nivo bahatosti i beskrupoloznosti vladajućeg kartela sačinjenog od tri etno-nacionalne elite već decenijama je bez premca u evropskim razmjerama. Manipulativne prakse, obmane i zamjene teza doveli su do savršenstva, a zemlju na sam rub elementarnog funkcionisanja, a stanovništvo u situaciju dramatične ugroženosti života i zdravlja”.

Na dan kada je u BiH umrlo 86 ljudi, a RS se zadužila na Londonskoj berzi za 300 miliona eura, glavne teme koalicionih partnera Dodika i Izetbegovića su rat i razdruživanje, ističe Blagovčanin.

Blagovčanin
Blagovčaninfoto: Privatna arhiva

“Dakle, njih dvojica, koji nisu u stanju da osiguraju elementarne funkcije koje država treba da pruža stanovništvu u miru, kao što je nabavka vakcina na primjer, i koji su državu doveli na sam rub ekonomskog opstanka, a korupciju do nivoa apsurda, bi se stavljali na čelo naroda u ratu, u slučaju Izetbegovića, ili mirno razdruživali, u slučaju Dodika”.

Neorganizovani građani sve manje vjeruju u promjenu

Blagovčanin je autor publikacije “Vladavina kartela” o fenomenu hibridnih režima, zarobljene države i kartelizacije politike. U njoj se navodi da su etnonacionalne elite u BiH stvorile hibridni režim koji počiva na brutalnoj logici prema kojoj se uski krug političke elite ekstremno bogati izvlačeći javne resurse, dok ukupne negativne posljedice takvog stanja dijele na obespravljene građane. Blagovčanin kaže da kolektivnu akciju koja bi dovela do smjene režima onemogućava strategija zavadi pa vladaj kojom se produbljuju etničke tenzije.

Blagovčanin je “Vijestima” rekao da vidi šansu za promjenu statusa quo, koji je osnovni interes vladajućeg kartela.

“Ali, loša ili dobra vijest, zavisi iz koje perspektive gledate je da niko spolja to neće uraditi. Sve je do građana BiH. Stvar je vrlo jednostavna - da bi se promjena desila, neko je mora tražiti. Vjerovatnoća promjene uslovljena je time koliko su zahtjevi za promjenom artikulisani, koliko su oni koji ih postavljaju organizovani i jaki da istraju u namjerama”.

Blagovčanin poručuje i da ne bi trebalo imati iluzije da će promjena statusa quo biti laka.

“Zemlja je gotovo potpuno devastirana decenijama lošeg upravljanja, sistemske korupcije, masovnim odlivom mozgova, nekontrolisanim zaduživanjem i potpuno posrnulom ekonomijom. Sa jedne strane je beskrupolozni vladajući kartel, koji kontroliše institucije, budžete, ekonomiju i koji je spreman na sve da sačuva svoj primarni interes - status quo, a sa druge strane sve malobrojniji, neorganizovani građani koji imaju sve manje vjere da je promjena moguća, posebno da oni mogu uticati da do nje dođe”, kaže on.

Sastanak lidera Republike Srpske uslijedio je nakon što je non-pejper sa predlogom o prekrajanju granica u bivšoj Jugoslaviji pojačao tenzije u BiH.

Janša je navodno poslao dokument predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu kao predlog za rješavanje problema regiona nakon što Slovenija preuzme predsjedavanje Evropskom unijom u julu.

U njemu se kao glavne prepreke za bržu integraciju Balkana u EU navode neriješena nacionalna pitanja Srba, Hrvata i Albanaca, koja bi trebalo riješiti stvaranjem Velike Srbije, Velike Albanije i Velike Hrvatske.

Za ideje iz non-pejpera potreban novi Berlinski kongres

Na pitanje “Vijesti” da li je u pitanju probni balon kako bi se vidjele reakcije ostalih u regionu kao i stranih faktora zainteresovanih za Balkan ili mnogo buke ni oko čega, Blagovčanin kaže da je noj-pejper “potpuna budalaština”. “Da bi se desilo bilo šta od onoga što se tamo navodi, potrebna je minimum međunarodna konferencija formata Berlinskog kongresa. Niko ozbiljan u međunarodnoj zajednici to ni ne pominje, tako da je svaka diskusija na tu temu gubljenje vremena. Interes od objavljivanja non-pejpera imaju samo vladajuće etno-nacionalne elite, kako bi se fokus pažnje skrenuo sa korupcije, zaduživanja, ugrožavanja života i zdravlja stanovništva i nastavka propadanja države, za šta najveću i direktnu odgovornost snose upravo oni”. Dokument je u BiH doživljen kao nova prijetnja njenom teritorijalnom integritetu, ovoga puta od nekih članica EU.

Ni institucije EU niti bilo koji političar nisu potvrdili da non-pejper postoji.

Na video snimcima koje je SNSD objavio na Jutjubu, Dodik i ostali kažu da je “Nezavisna Republika Srpska danas postala rješenje o kojem se sve otvorenije govori širom svijeta” i da je “mirni razlaz jedino rješenje za ovu i ovakvu BiH”.

“Dajte da razgovaramo o Dejtonu, Ustavu, i to bez stranaca, i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema”, rekao je Dodik nakon sastanka na Mrakovici.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i ostali lideri partija koje čine vladajuću koaliciju u RS - Socijalističke partije Petar Đokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić i Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Zloupotreba javnih resursa u službi opstanka na vlasti

Blagovčanin ističe da se višegodišnja praksa zavadi pa vladaj pokazala više nego uspješnom za vladajući kartel, koji manipulacijama i stalnim stvaranjem vještačkih kriza drži svoje etničke grupe homogenizovanim.

“Ne treba izgubiti iz vida ni pitanje vrlo upitnog legitimiteta vladajućeg kartela imajući u vidu potpuno urušeni integritet izbora, što zbog prevara i prijetnji u samom izbornom procesu, što zbog masivnih zloupotreba javnih resursa na način da se stavljaju u službu očuvanja vlasti, kao što su mobilisanje birača dodjelom poslova u javnom sektoru i dodjelom ugovora o javnim nabavkama firmama bliskim vladajućim partijama putem kojih se izvlači novac”.

Bonus video: