Dragan Marković Palma – od Arkanovih 'Tigrova' do navoda o podvođenju

Međutim, Ana Brnabić je u decembru 2016. godine, kada je bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za Kurir ispričala da je Marković zvao da učestvuje na njegovim „bunga-bunga“ žurkama.

11147 pregleda 15 komentar(a)
Dragan Marković Palma, Foto: Dragan Gojić/Beta
Dragan Marković Palma, Foto: Dragan Gojić/Beta

Od partijskog kolege vođe paravojne formacije ratnih devedesetih Željka Ražnatovića Arkana do evropejca – taj put je prešao srpski političar Dragan Marković, zvani Palma za prethodnih tridesetak godina.

Medijski uvijek prisutan, što kroz svoje izjave, a vrlo često i zbog postupaka, ovih dana se opet našao u fokusu javnosti zbog navoda opozicije da je u Jagodini, gradu u centralnoj Srbiji, organizovao privatne zabave na kojima su podvođene djevojke. Marković je ove navode demantovao, a cijela afera bi trebalo da dobije i sudski epilog.

Ovaj političar je poznat po svojoj izjavi da se „patriotizam ne sipa u traktore“, a istovremeno Rezoluciju 1244, po kojoj je Kosovo u sastavu Srbije, doživljava kao „sveto pismo“.

Poznat je i po tome što rado u Beč vodi privrednike i studente, ali u toj evropskoj prestonici bojkotuje semafore na kojima se „dva muškarca vode za ruke“.

Često je u društvu koalicionog partnera i lidera socijalista Ivice Dačića i Arkanove udovice, folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, a znao je da kaže da mu jedino nisu svirali Betoven i Šopen jer je tada bio mali, iako su obojica svjetski čuvenih kompozitora umrli pre više od 100 godina od Markovićevog rođenja.

Dragan Marković Palma je po zanimanju privatni preduzetnik.

Trenutno je predsjednik Skupštine grada Jagodine. Poslanik je u Skupštini Srbije i lider stranke Jedinstvena Srbije (JS), koja je u vladajućoj koaliciji.

Na parlamentarnim izborima učestvuje u koaliciji sa Socijalističkom partije Srbije (SPS) čiji je lider Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije.

Dačić i Marković su od 2012. koalicioni partneri Srpskoj naprednoj stranci (SNS) čiji je lider predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na lokalnim izborima u Jagodini u junu 2020. koalicija „Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija – Ivica Dačić- Socijalistička partija Srbije – Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka“ dobila je 17 od 21 odbornika u Skupštini grada Jagodine.

Kada je Jagodina 2008. godine dobila status grada, Marković je postao prvi gradonačelnik.

Vlasnik je kompanije „Palma“ koja se bavi transportom i trgovinom, posjeduje televiziju „Palma plus“, kik-boks klub “Palmini tigrovi”, a vodi i fond “Treće dete”, prema biografiji na sajtu Istinomer.

Politikom počinje da se bavi 1993. godine kada je sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, vođom Srpske dobrovoljačke garde, paravojne formacije koja je učestvovala na ratištima devedesetih godina, poznate i kao „Arkanovi tigrovi“ i Borislavom Pelevićem, jednim od komandanata te formacije, osnovao Stranku srpskog jedinstva.

U toj stranci, čiji potpredsjednik postaje 1998. godine, ostaje do 2003. godine. Sljedeće godine osniva stranku Jedinstvena Srbija.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine, JS je bila u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom kada je dobila dobila dva poslanička mjesta.

Sa Socijalističkom partijom Srbije u koaliciji je od 2008. godine, kada su održani vanredni parlamentarni izbori.

Sa njima u koaliciji je bila i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). Kada je 2016. PUPS odlučio da na izbore ide sa Srpskom naprednom strankom, Marković ostaje u koaliciji sa Dačićem.

Preokret ka evropejstvu

Marković u međuvremenu počinje da se zalaže za približavanje Srbije Evropskoj uniji, a poznata je njegova rečenica iz 2008. godine da se „patriotizam ne sipa u traktore“.

„Evropske integracije ali ne bezuslovno, nego samo sa Kosovom u sastavu Srbije. Rezolucija 1244 je za mene sveto pismo. U Rezoluciji 1244 stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije i tu je tačka“, rekao je Marković u maju 2008. za RSE tokom pregovora o formiranju Vlade Srbije.

U to vreme su socijalisti, sa kojima je Marković u izbornoj koaliciji, bili odlučujući jezičak na vagi za formiranje nove Vlade Srbije. Tada su pomogli Demokratskoj stranci, čiji je tadašnji lider Boris Tadić bio predsjednik Srbije, da formira proevropsku vladu.

Nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u maju 2012. godine, Demokratska stranka odlazi u opoziciju, a Dragan Marković Palma i socijalisti postaju dio vladajuće koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka.

U decembru 2013. godine kada je Savjet ministara EU donio odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom rekao je da su za to najzaslužniji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

"Neću biti neskroman, ali ću biti objektivan, JS za to ima velike zasluge i moja čuvena rečenica 'patriotizam se ne sipa u traktor'“, rekao je tada Marković za Tanjug.

Marković je i vlasnik priznanja „Najevropljanin“ za 2016. i 2017. godinu za oblast lokalne samouprave koju dodeljuje manje poznato udruženje građana „Prva evropska kuća“.

Kažnjavan zbog homofobnih stavova

Ipak, ovaj najevropljanin ne dijeli baš sve evropske vrijednosti. Poznate su, naime, njegove homofobne izjave.

Sam je ispričao da je tokom jedne od poseta Beču, gde redovno vodi privrednike i studente, kritikovao tamošnje gradske vlasti.

„Kada sam trebao da pređem pješački prelaz, na semaforu ne stoji kao nekada muškarac i žena, već dva muškarca kako se vode za ruke, kada sam to video, vratio sam se, nisam hteo da pređem na taj pešački prelaz“, rekao je Marković u oktobru 2017. godine tokom posjete Beču.

Palma osuđen za diskriminaciju LGBT populacije

U jednoj TV emisiji je naveo da nikada u životu ne bi imao prijatelja homoseksualca i da je homoseksualnost bolest.

Apelacioni sudu u Beogradu, u julu 2014, utvrdio je pravosnažnom presudom da je Dragan Marković Palma izvršio teški oblik diskriminacije po osnovu seksualnog opredjeljenja kada je novinarima iznio svoje stavove o LBGT populaciji u avgustu 2011. godine, neposredno pred održavanje Parade ponosa.

„Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je: mi smo protiv svakog skupa gdje homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“, glasila je ta Markovićeva izjava 2011 godine.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković je u junu 2016. po prijavi nevladine organizacije Gej lezbejskog info centra (GLIC) donijela mišljenje da je Dragan Marković diskriminisao LGBT populaciju i preporučila mu da im uputi izvinjenje.

Marković je prije toga za nedjeljnik „Afera“ izjavio: „Kakva bre populacija? To su grupice ljudi koje od svojih i tuđih zdravstvenih problema prave biznis. Kako da podržim nešto što je protivprirodno…“.

Marković je 2012. godine čak "vijenčao" mušku i žensku žirafu u ZOO vrtu u Jagodini na događaju kojem su prisustvovali lokalni odbornici, da bi poslao poruku LGBT zajednici "da u brak ulazi mužjak i ženka, a ne dva mužjaka".

Prije izbora Ane Brnabić za premijerku, koja je javno deklarisana LBGT osoba, ponovio je da "Ana Brnabić nije njegov premijer".

"Neću glasati za", rekao je za Tanjug u junu 2017.

Međutim, Ana Brnabić je u decembru 2016. godine, kada je bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za Kurir ispričala da je Marković zvao da učestvuje na njegovim „bunga-bunga“ žurkama.

Upitana šta su „bunga-bunga“ žurke odgovorila je: "To sam i ja pitala. Objasnio mi je. Na tim bunga-bunga žurkama se zabavljamo, pjevamo, tu mogu da se ljube muškarci sa ženama, žene sa ženama, ali ne mogu muškarci s muškarcima.“

Odnos prema svijetu

U avgustu 2020. Marković je izjavio da Jedinstvena Srbija podržava kampanju u SAD, pod nazivom „Srbi za Trampa”, kojoj je cilj bio da američki državljani srpskog porijekla daju glas Donaldu Trampu za drugi predsjednički mandat.

Tokom posjete Moskvi 2018. ruskim sagovornicima je uručio poklone za predsjednika Rusije Vladimira Putina, bokserske rukavice i fudbalski dres na kome piše "Putin Srbija".

Iste godine je u Jagodini dočekao dvadesetak ruskih motociklista iz udruženja "Noćni vukovi" u okviru putovanja po regionu nazvanog "Ruski Balkan".

"Siguran sam da je Putin najpopularniji svjetski političar u Srbiji. Moja politička partija se zove Jedinstvena Srbija, kao i politička partija Putina - Jedinstvena Rusija", rekao je Marković na dočeku „Noćnih vukova“.

"Noćni vukovi" su poznati po druženju sa Putinom i učešću u nacionalističkim marševima, podržavali su Kremlj tokom pripajanja Krima Rusiji 2014. godine i separatiste na Istoku Ukrajine. SAD su uvele sankcije protiv "Noćnih vukova" i njihovog vođe Aleksandra Zaldostanova, kome je bio zabranjen ulazak na teritoriju Kanade i Evropske unije zbog provokativnih nastupa.

Na sajtu Jedinstvene Srbije se navodi da stranka i njen predsjednik već pet godina grade prijateljsku saradnju sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO). Slobodarska partija je ekstremno desničarska, a njen lider Hajnc Kristijan Štrahe je u maju 2019. podneo ostavku na mesto vicekancelara poslije objave video snimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

Marković je u Skupštini Srbije predsjednik poslaničke grupe prijateljstva sa Austrijom i član grupa prijateljstava sa Egiptom i Grčkom.

Često vodi političko-privredne delegacije u Beč, Grčku i Egipat.

Od 11. do 17. aprila boravio je u egipatskom letovalištu Hurgada sa medicinsko-političkom delegacijom u kojoj je bilo 130 ljudi. Tada je najavio i da je obezbjedio donatore za odlazak 1.000 lekara i zdravstvenih radnika u Grčku u junu ove godine.

Tokom jedne posjete letovalištu Paraliji prije tri godine u delegaciji su, kako su izvestili mediji, bile i mis Akva parka u Jagodini za 2018. godinu sa pratiljama i još tri djevojke, finalistkinje tog takmičenja.

Marković je navodio da takva putovanja finansiraju donatori i prijatelji Jagodine.

Viralan je video snimak kada je u avgustu 2018. sa grupom srpskih državljana zaigrao kolo u plićaku u grčkom ljetovalištu Paralija, a takođe je po Paraliji vozio na skuteru svog koalicionog partnera Ivicu Dačića u vreme kada je Dačić bio ministar spoljnih poslova Srbije.

Dijeljenje novca građanima pred kamerama

Poznat je i po tome da je pred kamerama, rješavajući probleme svojih sugrađana, određivao novčane iznose koje će im biti dodijeljene.

„Dve hiljade dinara (oko 17 evra, prim. aut.) za ljekove za gospođu“, govorio je Marković dok su mu građani pred kamerama iznosili svoje finansijske i zdravstvene probleme.

On im je postavljao pitanja, da li su zaposleni, koliko djece imaju, a starije je pitao da li su bolesni i primaju li penziju. Na osnovu njihovih odgovora odmah je određivao sumu novca koja će im biti dodijeljena.

Iako se pravdao da građani novac dobijaju na osnovu odluke lokalne samouprave a ne po njegovoj procjeni, ovaj njegov nastup izazvao je brojne kritike.

Jovanča, voštane figure i kik boks mečevi

Marković je 2006. godine u Jagodini otvorio Zoološki vrt, čiji je najpoznatiji stanovnik žirafa Jovanča koja se našla u sudskom slučaju poslije navoda da ju je lokalni biznismen kupio za Markovića kao dio mita. Marković je negirao da je Jovanča mito.

Godine 2008. otvorio je i Muzej voštanih figura u kojem se nalaze i skulpture ruskog predsjednika Vladimira Putina, bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, naučnika Nikole Tesle, pisca Iva Andrića, tenisera Novaka Đokovića…

Otvorio je i Akva park 2007. godine, sa četiri bazena i brojnim sportsko-rekreativnim i zabavnim sadržajima.

U Jagodini se održavaju međunarodni boks turniri u organizaciji kik boks kluba "Palmini tigrovi", čiji je osnivač Dragan Marković Palma.

Na tim turnirima učestvuje i Veljko Ražnatović, sin ubijenog Željka Ražnatovića Arkana.

Prošle godine je voditelja TV Prve borilačkim zahvatom oborio usred Jutarnjeg programa, nakon što mu je voditelj rekao da gledaoci žele da vide kako izgleda Palmin trening.

Na brojnim manifestacijama koje Marković organizuje u Jagodini nerijetko učestvuju lider SPS-a i aktuelni predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

Sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem takođe ima blizak odnos. Tako mu je u januaru, nakon što se na društvenim mrežama povela polemika zbog čega predsjednik Srbije ne nosi kapu ni kada pada snijeg, poklonio kapu.

„Molim Vučića da stavi kapu na glavu kada pada sneg. Kapa je inače marke Lakost (Lacoste). A zašto markiran kačket? Zato što to nose samo najbolji na svijetu kao što je Novak Đoković, a Vučić je marka za one što ga napadaju“, rekao je tom prilikom Palma.

Inače, svoj nadimak, kako je objasnio medijima, dobio je po kafiću koji je držao u Jagodini i koji mu je bio prvi biznis u životu.