Rudar protiv političkih teškaša: Debrešijevu kandidaturu podržao i Varufakis

“U parlamentu nikad nisam čuo ni riječ o našoj patnji”, kaže Debreši

6745 pregleda 1 komentar(a)
Eljton Debreši, Foto: Reuters
Eljton Debreši, Foto: Reuters

Ishod sjutrašnjih parlamentarnih izbora u Albaniji je neizvjestan, ali Eljton Debreši neće slaviti, koja god od dvije glavne stranke pobijedi.

On je pripadnik treće generacije rudara i prvi put je kandidat za poslanika.

Rođen u istočnom gradu Bulćiza, gdje se nalazi rudnik hroma i siromaštvo je rasprostranjeno, 31-godišnji Debreši je nezavisni kandidat i njegova misija je da brani interese radničke klase koju su, kako kaže, političari mejnstrima zanemarili.

“U parlamentu nikad nisam čuo ni riječ o našoj patnji,” izjavio je za Rojters Debreši, koji ima oko 7.000 pratilaca na Fejsbuku i čiju kampanju je podržao bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis.

“Svaki poslanik iz ovog regiona je vlasnik rudnika hroma, ili hidroelektrane, šuma ili kamenoloma. Jednom riječju, nisu iz naše klase”, rekao je Debreši Rojtersu.

“Nije ih briga za živote ljudi ovdje”.

Debreši će zbog kršenja pravila o okupljanju možda morati da plati kaznu od 42.000 eura, koje ne može priuštiti.

On kaže da su ih njegovi rivali kršili nekažnjeno.

Rojters navodi da je oko 800.000 Albanaca emigriralo od 1990, mnogi zbog visoke stope nezaposlenosti i standarda života koji je među najnižim u Evropi.

Vladajuća Socijalistička partija premijera Edija Rame odmjeriće snagu sa opozicionom Demokratskom strankom Ljuljzima Baše.

Baša na mitingu u Tirani
Baša na mitingu u Tiranifoto: Reuters

Rama je prije četiri godine pobijedio Bašu na izborima koji su, prema ocjeni OEBS/ODIHR, održani “u ambijentu dugotrajnih i dubokih političkih podjela... i niskog povjerenja javnosti”.

U međuvremenu se nije puno toga promijenilo i stvorena je napeta predizborna atmosfera, obilježena užarenim debatama i sporadičnim nasiljem.

Opozicija optužuje Raminu stranku za pokušaj krađe glasova, što on poriče.

“U demokratskom društvu, promjena vlade i premijera bi trebalo da donese normalnost, ali u Albaniji se na to gleda kao na dramatičan događaj, sa visokim tenzijama”, kaže Ervis Iljazaj, profesor političkih nauka na Evropskom univerzitetu u Tirani.

Rama tvrdi da mu je potreban treći mandat da “završi ono što je započeo”, a Baša - koji je prije dvije godine povukao svoj poslanički klub iz parlamenta - želi mandat kako bi “promijenio Albaniju”.

Evropska unija planira da pošalje 50 posmatrača da prate izbore.

Albanija je 2014. dobila status kandidata za članstvo u EU, ali nije puno napredovala, uglavnom zbog nedostatka političkih, društvenih i ekonomskih reformi.

“Ovi izbori su najvažniji za put Albanije u EU”, smatra Iljazaj.

Bonus video: