Milanović i Vlada Hrvatske osudili govor mržnje: Grupa navijača uzvikivala "Ubij Srbina"

Opština Borovo objavila je danas video na kojem se vidi nekoliko desetina muškaraca koji u pratnji policije marširaju tim mjestom i uzvikuju antisrpske parole

8664 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Milanović, Foto: Betaphoto
Milanović, Foto: Betaphoto

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i Vlada Hrvatske danas su osudili uzvikivanje antisrpskih parola u Borovu kod Vukovara, uz ocjenu da je riječ o "sramotnom podsticanju na mržnju".

"Grupa muškaraca danas je u Borovu podsticala na nasilje koristeći gnusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu", napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je naveo da je video da im je tamo "mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju zajedno (Andrej) Plenković i (Milorad) Pupovac", aludirajući na to da su Hrvatska demokratska zajednica i Samostalna demokratska srpska stranka koalicioni partneri na državnom novu.

"Šta je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon? Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas", napisao je predsjednik države.

On je dodao da policija nije radila svoj posao ni kada je s groblja u Borovu "trebalo maknuti mauzolej neplivaču (Vukašinu) Šoškočaninu", koji je bio jedan od vođa pobunjenih Srba u Borovom Selu u ratu 90-tih.

"Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini", napisao je Milanović.

Vlada Hrvatske u saopštenju je najoštrije osudila "skandaloznu provokaciju i govor mržnje grupe navijača u Borovom Selu kraj Vukovara" i navela da je policija odmah reagovala, te da sprovodi kriminalističko istraživanje.

"Za to nema i ne može biti opravdanja, posebno ne na današnji dan kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih policijaca, mučki ubijenih prije 30 godina u Borovom Selu", navela je Vlada.

U saopštenju se ističe da "u hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja uz to danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine".

"Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima", istakla je hrvatska vlada.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demoktratske srpske stranke Milorad Pupovac osudio je danas incident u Borovu rekavši da je riječ o govoru koji želi da održi neku vrstu ratnog stanja. Ukazao je da nije riječ o prvom incidentu.

"Želim da iskažem žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podstrek došao sa saborske govornice, ili od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Incident je osudio i predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije Peđa Grbin koji je rekao da je "zgrožen današnjom slikom iz Opštine Borovo u kojoj grupa mladića pod budnim okom policije širi govor mržnje i poziva na javni linč naših sugrađana druge nacionalnosti".

Opština Borovo objavila je danas na svojoj Fejsbuk stranici video na kojem se vidi nekoliko desetina muškaraca koji u pratnji policije marširaju tim mjestom i uzvikuju antisrpske parole, među kojima i "Ubij Srbina".

Na jednom od dva objavljena videa vidi se grupa muškaraca dok maršira tim mjestom i pjeva, između ostalog, "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", a na drugom snimku čuje se "Ubij Srbina".

Grupu muškaraca je pratilo nekoliko policijskih vozila. Riječ je o navijačima koji su oko šest časova položili vijenac kod spomen-obeležja u Borovu povodom 30. godišnjice ubistva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.

Po objavljivanju videa, potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke napisao je da je "zgrožen" porukama koje su se jutros čule u Borovu na pravoslavni Uskrs i upitao "kome je potrebno sijanje mržnje".

Bonus video: