NEGODOVAO ZBOG PRESUDE TRIBUNALA

Gardijan: Plenković prvi EU premijer koji je podržao zločinca

Njemački Špigl na svom portalu, jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”
7 komentar(a)
Andrej Plenković, Foto: Beta-AP
Andrej Plenković, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.12.2017. 09:43h

Britanski Gardijan piše da je hrvatski premijer Andrej Plenković prvi čelnik neke države članice Evropske unije koji je podržao osuđenog ratnog zločinca.

To je ocijenjeno poslije njegove izjave da je presuda Slobodanu Praljku u Haškom tribunalu, poslije koje je izvršio samoubistvo, “duboka moralna nepravda“.

Kako prenosi index.hr, austrijski dnevnik Standard objavio je analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspješno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

Ističe se i da je Plenković, inače "više umjeren nego konzervativno-nacionalistički političar", počeo govoriti o nepravednoj presudi, te najavio "pravne i političke korake", iako i sam zna da ne može ništa učiniti.

Takođe, njemački Špigl na svom portalu, jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.