optužuju ga za kršenje ustava tokom posljednjih izbora

Albanski socijalisti pokrenuli impičment predsjednika

Tokom izborne kampanje Meta je optužio Ramu da upravlja "kleptokratskim režimom", da loše odgovara na zdravstvenu krizu, da odlaže integraciju zemlje u EU i da koncentriše svu vlast u svojim rukama

10450 pregleda 2 komentar(a)
Meta, Foto: Reuters
Meta, Foto: Reuters

Albanski poslanici vladajuće Socijalističke partije pokrenuli su postupak impičmenta protiv predsjednika te zemlje koga optužuju za kršenje ustava tokom posljednjih izbora, izjavio je šef poslaničke grupe socijalista Taulant Balja.

On je naveo da je 50 poslanika Socijalističke partije zatražilo od parlamenta da pokrene istragu nakon što je utvrdilo da je predsjednik Iljir Meta "prije i za vrijeme izborne kampanje počinio radnje koje su u suprotnosti sa ustavom zemlje".

Tokom izborne kampanje Meta je optužio Ramu da upravlja "kleptokratskim režimom", da loše odgovara na zdravstvenu krizu, da odlaže integraciju zemlje u EU i da koncentriše svu vlast u svojim rukama.

Socijalisti su ubjedljivo pobijedili na izborima i osvojili 74 mjesta u parlamentu sa 140 mjesta, što je dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Balja je rekao da aktuelni parlament ima dovoljno vremena do 9. septembra, kada mu se završava mandat "da formira istražne komisije i završi (postupak opoziva) u okviru svog mandata".

On nije govorio o tome da li će socijalisti uspjeti da obezbijede dvotrećinsku većinu za usvajanje zahtjeva za opoziv. Poslije glasanja u parlamentu, konačnu presudu donosi Ustavni sud.

Metina pres kancelarija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, ali je on na svojoj Facebook stranici poručio: "Ne bavite se omamljujućim bombama, već istragom izbornih zločina".

Preporučujemo za Vas