Pahor: Slovenija ne podržava promjene granica na Balkanu, to se ovdje nikad nije završilo mirno

On je rekao da je važno da se dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nastavi i intenzivira u konstruktivnom duhu

6891 pregleda 5 komentar(a)
Pahor, Foto: Screenshot/Youtube
Pahor, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da njegova zemlja ne stoji iza bilo kog "non-pejpera" i da ne podržava promjenu granica na Balkanu.

U intervjuu za prištinsku agenciju Telegrafi, datom prije posjete Kosovu, Pahor je rekao da je Slovenija protiv korekcije granica na Balkanu, jer se to u ovom regionu nikada nije završilo mirno i da njegova zemlja podržava sporazum koji bude dogovoren između Kosova i Srbije.

On je rekao da je važno da se dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nastavi i intenzivira u konstruktivnom duhu.

"Ono što je dogovoreno mora se poštovati. Dijalog se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. Pažljivo to prate i drugi, na primjer, SAD. Sve je to važno, kako se čini, da obje strane imaju međunarodnu podršku. Mi u Sloveniji ćemo poštovati ono što ćete se složiti sa Beogradom", kazao je on.

Pahor je rekao da će sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu, razgovarati o samitu Brdo Brioni.

"Cilj samita je obilježavanje desete godišnjice inicijative 'Proces Brdo - Brioni', što prošle godine nismo uspjeli zbog epidemije. Prije svega, želio bih da razgovaram o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Izgleda da je povjerenje u proces proširenja obje strane oslabilo - mnogi u EU govore o umoru od proširenja, dok se kod aspiranata EU taj cilj gura da bi postao sve manje atraktivan. Ovo je opasno, jer jača nacionalizme i traži alternative", kazao je on.

On je ocijenio da je Evropska unija projekat mira i pomirenja i da je krajnje vrijeme da se proširi na čitav Zapadni Balkan, koji je trenutno siva tačka okružena državama članicama EU.

"Zato se radujem otvorenoj i konstruktivnoj diskusiji o tome šta svako može učiniti sam i u međusobnoj saradnji kako bi ubrzao proces proširenja i šta Evropska unija treba da uradi", dodao je on.

Govoreći o odnosima Slovenije i Kosova, Pahor je rekao da su odnosi dobri i pozvao Kosovo da ubrza unutrašnje reforme i podrži dijalog sa Beogradom.

"Naša vlada takođe pomaže Kosovu u prenošenju znanja i iskustva, kao i u razvojnim projektima. Učešće Kosova u 'Procesu Brdo - Brioni' važan je aspekt naše podrške dobrosusjedskim odnosima i evropskoj perspektivi svih zemalja", kazao je on.

Predsjednik Slovenije sjutra poslije podne dolazi u posjetu Kosovu tokom koje će se susresti sa predsjednicom Kosova i drugim funkcionerima.

Bonus video: