Vučić: Srbija nije priznala Kosovo kao Izrael, jer sam izdržao pritisak u Vašingtonu

Nakon posjete vakcinalnom punktu u kasarni Dedinje u Beogradu, Vučić je rekao da je to bilo moguće jer se u proteklih godinu dana vrijedno borio za Srbiju u teškim pregovorima u Vašingtonu i Briselu

8573 pregleda 17 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije priznala Kosovo kao Izrael, jer je on uspio da izdrži pritisak u Bijeloj kući u Vašingtonu.

"Izdržali smo najteže pritiske, koje ni mnogo moćniji nisu uspjeli poput Izraela. Izraelski ambasador kaže: 'To je bio američki pritisak'. I lično sam izdržao taj pritisak u Bijeloj kući, i nije bio problem. I zato Srbija nije uradila to što je uradio Izrael", rekao je Vučić novinarima.

Nakon posjete vakcinalnom punktu u kasarni Dedinje u Beogradu, Vučić je rekao da je to bilo moguće jer se u proteklih godinu dana vrijedno borio za Srbiju u teškim pregovorima u Vašingtonu i Briselu.

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je juče da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom.

"Odluka Izraela da prizna Kosovo je donijeta pod američkim pritiskom. Inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je donio Izrael poslije mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je defintivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa", rekao je Vilan za TV Prva.

Jedna velika sila kreće sa zahtjevom da se povuku KFOR i UNMIK, to bi bila katastrofa

Vučić je izjavio i da jedna velika sila uskoro kreće sa zvaničnim zahtjevom da se sa Kosova povuku KFOR i UNMIK što bi bila "apsolutna katastrofa za nas" i istakao da će zamoliti generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, sa kojim treba da se sretne narednih dana, da založi svoj uticaj u zapadnoj alijansi da se to ne desi.

"Ne znam da li je neko svjestan šta bi to značilo, jako me brine", rekao je danas Vučić, prilikom obilaska punkta za vakcinaciju pripadnika Garnizona Beograd.

On je rekao da je su to obavještajni podaci dobijeni iz oficijelnih izvora i da ne može više od toga da kaže.

Govoreći o "prištinskoj vojsci", Vučić je naveo da su u Prištini za to planirali sto miliona evra na godišenjem nivou što se ne može porediti sa onim što se izdvaja za Vojsku Srbije.

"To ne treba da nas plaši, naše je da čuvamo mir, da imamo snažnu armiju", rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećim međunaradnim susretima, on je potvrdio da u Beograd sjutra stiže slovenački predsjednik Borut Pahor.

"U nedjelju bih trebalo da idem u Sloveniju, ako sve to bude. A tamo će da bude Vjosa Osmani, Milo Đukanović, Zoran Milanović, Džaferović, Komšić. Biće interesantno", rekao je Vučić, navodeći da odatle ide u Brisel gdje će imati susret sa Stoltenbergom.

Bonus video: