"evropska birokratija i zemlje Zapada poražene na tlu BiH"

Banjaluka odbija da povuče povelje ratnim zločincima: Nepostojeća moć Valentina Incka?

"Svi bivši predsjednici Skupštine, kao i članovi prvog Predsjedništva Republike Srpske, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić koji su osuđeni za ratne zločine, dobili povelje"

4813 pregleda 0 komentar(a)
Valentin Incko, Foto: Screenshot/Youtube
Valentin Incko, Foto: Screenshot/Youtube

Banjaluka odbija da povuče povelje koje su dodijeljene ratnim zločincima. To je tražio Valentin Incko, čija je moć, izgleda, nepostojeća. Dodik je pak nepopustljiv jer se plaši daljeg pada podrške među Srbima.

Skupština Republike Srpske odbacila je u utorak (11. maj) zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je u februaru tražio da se osuđenima za ratne zločine oduzmu priznanja koja im je dodijelila ta Skupština.

Inckov zahtjev stigao je skoro pet godina nakon što su 2016. povelje povodom 25 godina postojanja Skupštine dobili svi bivši predsjednici tog tijela, kao i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić koji su osuđeni za ratne zločine.

Analitičarka Tanja Topić odluku Banjaluke da ignoriše Inckov zahtjev naziva „provokacijom onoga što zovemo međunarodnom zajednicom“. „Međutim, međunarodna zajednica ne reaguje u BiH poslednjih deset godina i očito da je i ovakva politika provokacije svojevrsna provjera koliko daleko se zapravo može ići“, navodi Topić za DW.

Više konstatacije nego reakcije, stigle su iz Kancelarije Visokog predstavnika i Ambasade SAD. Valentin Incko kaže da je RS ovim izabrala put blokade evropskih integracija, kao i da su poslanici Narodne skupštine propustili istorijsku šansu da prošlost ostave iza sebe i buduće generacije povedu u bolju i sigurnu budućnost.

Jedan broj analitičara postavlja pitanje čemu još služi Visoki predstavnik koji upućuje pisma, ali ga niko ne zarezuje.

„Nepovlačenje odlikovanja presuđenim ratnim zločinicima pokazuje da je Republika Srpska u svoj simbolički kapital uvrstila ratni zločin kao vrhunsku kategoriju“, kaže profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz. „S druge strane, Incko je potpuno smiješna figura jer nema nikakve instrumente moći u rukama zbog podijeljenosti međunarodne zajednice.“

Na sve ili ništa

Vlast u Republici Srpskoj, okupljena oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, nalazi se u problemu od lokalnih izbora kada su izgubili mjesto gradonačelnika Banjaluke. Prema nekim anketama, popularnost SNSD i dalje opada.

U tom ključu se čita i oštra Dodikova reakcija na Inckov zahtev. Dodik je priprijetio da će RS donijeti svoje odluke ukoliko Incko iskoristi „bonska ovlašćenja“, kako se naziva moć Visokog predstavnika da nametne neke odluke.

„Dodik definitivno ide na sve ili ništa i očito je da je sav teret stavio na svoja leđa. Međutim, mislim da je izabrao pogrešan trenutak. Pandemija i ekonomija su stvari kojima treba da se bave političari“, kaže Topić. „Hazarderski je igrati na kartu zaoštravanja odnosa sa međunarodnom zajednicom i bildovanja nacionalnih mišića.“

Doduše, malo ko očekuje da Incko oštro odgovori. Već je najavljeno njegovo povlačenje sa mjesta Visokog predstavnika. Mogući nasljednik, Njemac Kristijan Šmit, za sada je na čekanju zbog stava Rusije da je vrijeme za gašenje kancelarije Visokog predstavnika.

„Bojim se da su evropska birokratija i zemlje Zapada poražene na tlu BiH. Zato ne vidim poseban smisao u visokom predstavniku i ne vidim mogućnost da bi novi imao jače instrumente u rukama. Ipak je Rusija sila i na moćan način blokira region, a naročito BiH, u priključenju EU“, zaključuje Kazaz.