održao radni sastanak sa slovenačkim kolegom

Milanović: Tu smo da pomognemo prijateljima da uđu u EU, to je svima u interesu

"Vidimo Zapadni Balkan kao jednu cjelinu, a ne samo kao pojedinačne države", rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor

5657 pregleda 5 komentar(a)
Milanović, Foto: BETAPHOTO
Milanović, Foto: BETAPHOTO

Zagreb i Ljubljana tu su da pomognu prijateljima sa Zapadnog Balkana da uđu u Evropsku uniju, jer je to svima u interesu.

Kao što je i pretpostavka da je i Sloveniji u interesu ulazak Hrvatske u Šengensku zonu, rekao je danas na Bledu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjedavajući Procesa Brdo-Brioni, predsjednici Hrvatske Zoran Milanović i Slovenije Borut Pahor održali su na Bledu radni sastanak uoči godišnjeg sastanka Procesa Brdo-Brioni, prenijela je Hina.

Inicijativa Brdo-Brioni u proteklih 10 godina pokazala "da ima i te kako smisla", rekao je Milanović novinarima prije sastanka s kolegom Pahorom.

"Tu smo da podstaknemo i pomognemo prijateljima i susjedima sa Zapadnog Balkana, u pravilu s prostora bivše Jugoslavije plus Albanija, da što prije i što jednostavnije, ukoliko je to moguće, uđu u Evropsku uniju jer je to svima u interesu", izjavio je hrvatski predsjednik.

Milanović, kako navodi Hina, pretpostavlja da je i Sloveniji u interesu da Hrvatska što prije uđe u Šengensku zonu.

"Sve je to dio jedne široke priče u kojoj ćemo učiniti sve što je moguće, prije svega naše vlade, dakle izvršna vlast, ali i s naše strane, da naši susjedi, što prije postanu dio zajednice kojoj mi pripadamo", poručio je Milanović.

Predsjednik Hrvatske kaže da ne postoje isti pogledi o svim pitanjima, ali da vjeruje da postoje tačke koje su spojive.

Pahor je rekao da je poslije godinu i po dana prekida dijaloga došlo do naglaska na razlikama u pogledima, ali je dodao da je zbog toga potreba za dijalogom je još veća.

"Vidimo Zapadni Balkan kao jednu cjelinu, a ne samo kao pojedinačne države", rekao je Pahor, a prenijela slovenačka agencija STA.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. godine kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na evropskom jugoistoku i stvorili preduslovi za proširenje Evropske unije.

Preporučujemo za Vas