Osmani: Treba pravim imenom nazvati zločine režima Miloševića na Kosovu

Po njenim riječima, najvažnije je tražiti od "sjevernog susjeda Srbije da privede pravdi počinioce ovih stravičnih zločina nad nevinim civilima"

8622 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Predstavnici na Samitu, Foto: REUTERS
Predstavnici na Samitu, Foto: REUTERS

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je danas u Sloveniji, na Samitu Brdo-Brioni rekla da treba "prihvatiti istinu o onome što se dogodilo u regionu" i da je "režim Miloševića na Kosovu izvršio ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid".

"Kada govorimo o tome šta se zaista dogodilo sa žrtvama, preživjelima, nestalima iz ratova, a, što je najvažnije, kada govorimo o tome zašto počinioci ovih gnusnih zločina Miloševićevog režima nisu iza rešetaka, moja moralna i ljudska dužnost, iznad moje dužnosti predsjednice građana Kosova, jeste da govorim istinu o onome što se dogodilo u našoj zemlji. Zločine koje je počinio Miloševićev režim, nazovimo pravim imenima: ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid", rekla je ona.

Po njenim riječima, najvažnije je tražiti od "sjevernog susjeda Srbije da privede pravdi počinioce ovih stravičnih zločina nad nevinim civilima".

Kosovska predsednica je kazala da, "umjesto odgovornosti, postoji poricanje i istorijska revizija onoga što se tokom devedesetih dogodilo u regionu", ali da "odgovorno i hrabro rukovodstvo zahtijeva čvrsto odbijanje takve prljave akcije", rekla je Osmani Sadriu.

Bonus video: