Kako je hrvatski general unio bočicu sa otrovom?

“Ako je riječ o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao donjeti bilo ko, ako je riječ o predmetu koji ne reaguje na rendgenu. Ako je zaista riječ o otrovu, to je nemoguće otkriti”
137 pregleda 5 komentar(a)
Slobodan Praljak, Foto: Reuters
Slobodan Praljak, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2017. 14:59h

Trenutak kada hrvatski general Slobodan Praljak ispija otrov, nakon presude pokrenuo je glavno pitanje kako je bočica uopšte unijeta u sud.

Prema riječima jednog novinara, koji je godinama izvještavao iz Haga, bezbjednosne mjere na ulasku u galeriju su rigorozne, a u samu sudnocu još veće, prenosi B92.

"Za mene je to skoro nemoguće. Ne mogu da objasnim kako je do toga došlo, a biće zanimljivo kako će se to objasniti i do čega će dovesti istraga", rekao je advokat Branislav Tapušković, za O2.

Međutim hrvatski mediji prenose izjavu advokata Gorana Mikuličića, koji je izjavio da je boćica mogla lagano da se unese u sudnicu.

“Nema detaljnog pregleda cijelog tijela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi trebalo da ih bude”, rekao je Mikuličić.

Na pitanju ko je mogao da dostavi bočicu sa otrovom u zatvoru u Ševeningenu, Mikuličić je izjavio da je hrvatski general imao pravo na posjete, ali i da jedino advokati mogu da uđu u sobu sa torbom

“Ako je riječ o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao donjeti bilo ko, ako je riječ o predmetu koji ne reaguje na rendgenu. Ako je zaista riječ o otrovu, to je nemoguće otkriti”, kazao je on.

Kako se navodi, Praljak je, na primjer, bez problema mogao da bočicu sa otrovom unese u cipeli.

Suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice".

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak.

Bonus video: