Zoran Mamić pušten na slobodu, zabranjeno mu napuštanje BiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu tokom jutra u Međugorju lišili su Mamića slobode po potjernici Interpola

3635 pregleda 0 komentar(a)
Mamić (arhiva), Foto: Betaphoto
Mamić (arhiva), Foto: Betaphoto

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je 19. maja mjere zabrane Zoranu Mamiću, fudbalskom treneru koji posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, osuđenom u Hrvatskoj na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz fudbalskog kluba Dinamo.

Sud BiH nije udovoljio zahtjevu Hrvatske da Mamiću bude određen privremeni pritvor, ali donio je odluku da mu se oduzmu dokumenta i zabrani napuštanje teritorije BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njegov advokat, Zdravko Rajić.

Na ročištu u Sudu BiH u srijedu je razmatrana međunarodna potjernica Hrvatske prema Zoranu Mamiću, ali se nije raspravljalo o mogućem Mamićevom izručenju s obzirom na to da Hrvatska za to još nije uputila zvanični zahtjev.

Povezani članci

19. Maj 2021.

Zorana Mamića priveli u BiH

Rajić je rekao da je njegov klijent slobodan građanin, kao i da je u svrhu dokazivanja bosansko-hercegovačkog državljanstva sve potrebne dokumente dostavio Interpolu, Sudu BiH i drugim institucijama, prenosi FENA.

On je istakao kako je ovo prvi slučaj u 150 predmeta molbe za ustupanja izvršenja kazne između BiH i Hrvatske da ta zemlja osporava izručenje BiH, iako Mamić ima prebivalište, državljanstvo i lične dokumente BiH.

‘Smatramo da Hrvatska postupa suprotno Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sudskih odluka”, rekao je Rajić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tokom jutra u Međugorju lišili su Mamića slobode po potjernici Interpola.

Bonus video: