Opozicija nije uspjela da obori premijera Slovenije

Janša tvrdi da je opozicija motivisana "destruktivnom željom" da sruši njegovu vladu pred 30. godišnjicu stvaranje slovenačke države i mjesec dana prije nego što će Slovenija preuzeti predsjedavanje EU

2683 pregleda 0 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Četiri slovenačke opozicione stranke nisu sinoć uspjele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred Ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i Ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno "impičmenta" pred Ustavnim sudom, poslije cjelodnevne rasprave glasala su 42 poslanika, a 44 su bila protiv, prenijela je HINA koja je navela da je za uspjeh ustavne tužbe potrebna podrška najmanje 46 od ukupno 90 poslanika koliko ih je u parlamentu Slovenije.

U neprihvaćenom predlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke ljevice su Janši na teret stavile kršenje Ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne organe, loše upravljanje zdravstvenom krizom tokom epidemije koronavirusa.

Janša je u parlamentu sve te tvrdnje negirao, tvrdeći da je opozicija motivisana "destruktivnom željom" da sruši njegovu vladu pred 30. godišnjicu stvaranje slovenačke države i mjesec dana prije nego što će Slovenija 1. jula preuzeti predsjedavanje EU što je njemu prioritet.

Iako rezultat glasanja smanjuje pritisak na Janšinu vladu koja u parlamentu nema pravu većinu, opozicija i dalje insistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebalo da podnese ostavku i da se održe prijevremeni izbori.

U petak je u slovenalkom parlamentu glasanje o predlogu Vlade za smjenjivanje predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, koji je nedavno istupio iz jedne od koalicionih stranaka i formirao samostalni poslanički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio da podnese ostavku, a vladajući poslanici prije mjesec dana nisu uspjeli da ga smijene jer im je nedostajao jedan glas.