Insajder: Bratislav Dikić pomoćnik direktora JP "Srbijašume"

Imenovanje Dikića potvrđuju javno objavljene fotografije i saopštenja o sastancima rukovodstva javnog preduzeća sa predstavnicima lokalnih samouprava i mesnih zajednica, piše Insajder

8015 pregleda 6 komentar(a)
Dikić u sudnici, Foto: screenshot
Dikić u sudnici, Foto: screenshot

Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije i general u penziji, dobio je novu javnu funkciju u Srbiji.

Ubrzo nakon povratka iz Crne Gore i ukidanja presude za pokušaj terorizma na dan izbora 2016, u slučaju poznatom kao "Državni udar", imenovan je za pomoćnika generalnog direktora u Javnom preduzeću "Srbijašume", prenosi Insajder.

To, kako navode, potvrđuju i javno objavljene fotografije i saopštenja o sastancima rukovodstva tog javnog preduzeća sa predstavnicima lokalnih samouprava i mesnih zajednica.

Od kada je tačno Dikić na toj funkciji, kao i šta ga kao bivšeg komandata Žandarmerije kvalifikuje da se bavi održavanjem šuma u Srbiji, samo su neka od pitanja Insajdera na koje, kako navode, nisu dobili odgovor u tom javnom preduzeću. "Imenovanje Dikića ne pominje se ni na sajtu Srbijašuma ali to otkrivaju fotografije objavljene i na zvaničnom sajtu Topličkog okruga. Naime, uz saopštenje o sastanku koji je inicirao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković objavljena je i fotografija na kojoj se nalazi Dikić, potpisano njegovo ime i nova funkcija", piše Insajder.

“Kako zajednički doprinijeti povećanju pošumljenosti i obnavljanju šumskih ekosistema, unaprijediti saradnju i povećati svijest građana o značaju očuvanja šumskog bogatstva na teritoriji Topličkog okruga bilo je riječi na sastanku koji je organizovao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković, a kome su prisustvovali generalni direktor JP Srbijašume Igor Braunović, njegov pomoćnik Bratislav Dikić kao i predstavnici gradske vlasti u Prokuplju, gradonačelnik Milan Aranđelović i predsjednik Skupštine Dejan Lazić”, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Topličkog okruga.

Ime Bratislava Dikića u poslovima šumarstva pominje se i u tekstovima lokalnih medija Svljig info i Bubamara radio. Tako se u vijesti o dogovoru javnog preduzeća Srbijašume i Mjesne zajednice Crnoljevica navodi da su sastanku na kome je dogovor napravljen prisustvovali pored predsjednika opštine Svrljig Miroslava Markovića i pomoćnik direktora Srbijašuma Bratislav Dikić, predstavnik Srbijašume iz Svrljiga Milan Videnović i dva predstavnika MZ Crnoljevica.

Uz saopštenje, objavljene su i fotografije sa tog sastanka na kojima se vidi i Bratislav Dikić, piše Insajder.

Bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića crnogorska policija uhapsila je 16. oktobra 2016. zajedno sa još 19 osoba. Tužilaštvo je tu grupu srpskih i ruskih državljana teretilo da su uoči izbora, oktobra te godine, planirali hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, a da bi spriječili da Crna Gora uđe u NATO.

Dikić je u pritvoru bio četiri godine i četiri mjeseca, a u međuvremenu je u Spužu štrajkovao i glađu. Na ročištu, septembra 2017, negirao je optužbe, navodeći da je "samo došao u posjetu Ostrogu". U maju 2019, pred Višim sudom u Podgorici, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela "terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije". Apelacioni sud Crne Gore je početkom februara ukinuo presudu kojom je trinaestoro optuženih bilo osuđeno na gotovo 70 godina zatvora, pa je Dikić pušten iz pritvora 6. februara. U Srbiju se vratio 13 dana kasnije.

Bonus video: