Haški sud odbio zahtjev odbrane: 8. juna izricanje pravosudne presude Mladiću

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (78), Haški tribunal je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini (BiH), 1992-95.

5515 pregleda 10 komentar(a)
Mladić, Foto: Screenshot/Youtube
Mladić, Foto: Screenshot/Youtube

Međunarodni sud u Hagu odbio je danas zahtjev odbrane da bude odloženo izricanje pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću, zakazano za 8. jun.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (78), Haški tribunal je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini (BiH), 1992-95.

Apelaciono vijeće suda je, odbijajući zahtjev odbrane kao neosnovan, ocijenilo da general Mladić i bar jedan od njegovih branilaca mogu prisustvovati izricanju presude ili u sudnici ili preko video veze.

Odbrana je, prethodno, zatražila odlaganje uz obrazloženje da Mladić odbija da zasijedanje prati preko video veze i insistira da izricanju presude u sudnici prisustvuju i on i oba branioca, Branko Lukić i Dragan Ivetić.

Ivetić, po podnesku odbrane, ne može da bude prisutan zbog bolesti, a Lukić zato što poštuje Mladićeva uputstva.

Apelaciono vijeće odbilo je te argumente odbrane, naglašavajući da, po pravilima suda, pravo optuženog da prisustvuje procesu ne znači nužno i fizičko prisustvo u sudnici i ne isključuje praćenje zasijedanja preko video veze.

Sudije su podvukle i da su branioci obavezni da zastupaju svog klijenta, u skladu sa nalozima suda, i da bar jedan od Mladićevih advokata može prisustvovati izricanju presude.

Apelaciono vijeće odbilo je i zahtjev odbrane da, prije izricanja presude, bude utvrđeno da li je Mladić procesno sposoban zbog posljedica moždanih udara.

U odluci, sudije su iz zahtjeva branilaca citirale da im je sam Mladić dao uputstva i prenio "svoj nedvosmislen stav" kojim je odbio da izricanje presude prati preko video veze.

Haški tribunal je, 22. novembra 2017, generala Mladića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su žalbom zahtijevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Apelacionim vijećem koje će donijeti pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsjedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije.

Članovi vijeća su sudije Mustafa El Baža (Mustapha EL Baaj), Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour) sa Jamajke.

Okončanje haškog procesa generalu Mladiću već je par puta odlagano zbog pandemije koronavirusa i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

Sredinom novembra prošle godine, bila je odložena i rasprava o stanju u postupku zato što Mladićevi branioci nisu mogli da doputuju u Hag zbog ograničenja usljed pandemije, a general je odbio da se zasijedanje održi putem video veze.

Mladić je posljednji sud u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine, za vrijeme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

Bonus video: