Tomašević novi gradonačelnik Zagreba

Veliki udarac za HDZ u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj

38062 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BETAPHOTO
Ilustracija, Foto: BETAPHOTO

Prema rezultatima izlaznih anketa na izborima za gradonačelnika Zagreba ubjedljivo je pobijedio kandidat zeleno-lijeve koalicije „Možemo“ Tomislav Tomašević (39).

Tomašević, koji je bio favorit u drugom krugu izbora, je prema anketama osvojio 68,27 odsto glasova, dok je za kandidata desnog Domovinskog pokreta Miroslava Škora, poznatog pjevača i preduzetnika, glasalo 31,73 odsto zagrebačkih glasača.

Pobjeda Tomaševića, dugogodišnjeg aktiviste, predstavlja žestok udarac za vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu koja se uoči prvog kruga izbora nadala pobjedi u Zagrebu nakon što je u februaru preminuo dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić.

Tomašević je, kako piše Radio Slobodna Evropa, kampanju u prvom i drugom krugu vodio na lokalnim i komunalnim temama, dok je Škoro je kampanju za drugi krug iskoristio za žestok ideološki obračun sa Tomaševićem i „Možemo“ optužujući ih da su strani plaćenici, da su preko „takozvanih nevladinih organizacija“ u deset godina „isisali“ ogroman novac iz lokalnih, nacionalnih i evropskih fondova i da je posrijedi jedna ekstremno lijeva agenda.

Zagreb je preko dvije decenije, obilježene brojnim korupcijskim aferama, vodio Milan Bandić, podsjeća RSE.

Hrvatski birači su u drugom krugu lokalnih izbora odlučivali ko će u iduće četiri godine voditi najveće gradove, Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, ali i niz drugih, kao i čelnike županija i opština, jer nijedan od kandidata u prvom krugu prije dvije sedmice nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta.

Prema izlaznim anketama agencije Ipsos Puls, u Splitu vodi kandidat stranke Centar, Ivica Puljak koji je bio iznenađenje prvog kruga s najviše osvojenih glasova. Puljak ima 59,19 odsto glasova, a Vice Mihanović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 40,81 odsto. Ukoliko rezutati ostanu takvi, HDZ će izgubiti Split poslije četiri godine mandata dosadašnjeg gradonačelnika Andra Krstulovića Opare.

Rijeku će, prema anketama, zadržati Socijaldemokratska partija (SDP). U drugom krugu izbora vodi kandidat te stranke i zamjenik dosadašnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela (SDP), Marko Filipović koji je osvojio 57,84 odsto glasova. Kandidat grupe birača Davor Štimac osvajio je 42,16 odsto.

U Osijeku je pobijedio HDZ-ov Ivan Radić sa 63,14 odsto dok je prema anektama za nezavisnog Berislava Mlinarevića, uz podrušku Domovinskog pokreta i Mosta, glasalo 36,86 odsto birača.

Bonus video: