Kurti: Neće biti jednonacionalne zajednice opština

"Neophodno je da se integrišu svi građani bez obzira na etničku pripadnost, a ne da se prave zgrade koje ih dijele i razdvajaju", rekao je Kurti

2414 pregleda 7 komentar(a)
Kurti, Foto: Reuters
Kurti, Foto: Reuters

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da neće biti formiranja "jednonacionalne" zajednice opština na Kosovu.

Prethodno su specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavili u Prištini da je na stranama u dijalogu da pronađu rješenje za pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Na Kosovu ne možemo imati jednonacionalne zajednice, pa je neophodno da se integrišu svi građani bez obzira na etničku pripadnost, a ne da se prave zgrade koje ih dijele i razdvajaju", naveo je Kurti tokom posjete Prizrenu.

Najavio je da će dijalog biti nastavljen sredinom mjeseca.

"Nema pritisaka EU ili SAD u pogledu nastavka dijaloga. U toku su diskusije, dijalog će biti principijelan i fer, a Kosovo neće biti objekat, već strana u razgovorima. Predstavićemo Kosovo našim znanjem, programom i sa savješću i odgovornošću koju smo uvijek pokazivali", kazao je Kurti.

Srpska lista: Kurti pokazao da ne želi dijalog i normalizaciju odnosa

Srpska lista ocijenila je da je Kurti izjavom kako na Kosovu neće biti "jednonacionalnih" zajednica opština "javno pokazao da ne želi dijalog i normalizaciju odnosa".

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić ocijenio je da je Kurtijeva izjava "šamar" EU kao pokrovitelju dijaloga Beograda i Prištine kao i da bez sprovođenje dogovora o ZSO "neće biti pravog dijaloga niti bilo kakvih rezultata".

"Nesprovođenje sporazuma iz Brisela je samo potvrda stava Beograda da u Prištini nema sagovornika za rješavanje pitanja koja opterećuju odnose srpskog i albanskog naroda mirnim putem", naveo je Rakić a prenijela Srpska lista.

Dodao je da politički predstavnici Srba sa Kosova neće odustati od zahtjeva za formiranjem ZSO.

Petković: EU da se jasno opredijeli prema Kurtijevim opstrukcijama dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Petar Petković, ocijenio je da je "danas postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Кurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucjenama poništi svaku mogućnost pregovora i dogovora".

"Zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, što danas iza ledja predstavnicima Evropske unije i SAD-a Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavljuje Кurti. Tome služi i njegova današnja najava da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne može biti formirana", istakao je Petković u pisanoj izjavi, navodeći da se time sprječava svaka mogućnost dogovora.

On je naveo da očekuje da se "Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, jasno opredijeli prema ovakvim jednostranim tumačenjima Prištine".

Bonus video: