VIDEO Serija eksplozija i požar u fabrici "Sloboda" u Čačku: Nema žrtava i povrijeđenih

Kompanija "Sloboda" iz Čačka saopštila je da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom dijelu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara i da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok požara

7674 pregleda 2 komentar(a)
Helikopter Vojske Srbije iznad područja na kome je došlo do eksplozije, Foto: BETAPHOTO
Helikopter Vojske Srbije iznad područja na kome je došlo do eksplozije, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 04.06.2021. 18:11h

U fabrici "Sloboda" u Čačku došlo je do serije eksplozija rano jutros počev od 1.30 časova, javila je ranije danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Svi radnici noćne smjene, kao i građani koji žive u blizini fabrike su evakuisani i nema povrijeđenih.

Gradonačelnik Čačka Milan Todorović izjavio je za RTS da nema žrtava i povrijeđenih.

Kazao je da je oko 60 radnika radilo u trećoj smjeni i da su svi odmah evakuisani, a oko 2.30 sati evakuisana su i četiri radnika koji su se od eksplozija sklonili u podrumske prostorije.

"Oko 1.30 su se čule prve detonacije, one su se dogodile u magacinu ubojnih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu se dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović.

Magacin se nalazi na oko 800 metara od ulazne kapije.

Građani u blizini fabrike su evakuisani, neki su proveli noć u podrumu.

Uznemireni građani rekli su da se mogu vidjeti tragovi eksplozije po automobilima.

Na nekim kućama su popucala i stakla, javlja reporter RTS.

Policija jutros poslije šest časova i dalje nije dozvoljavala pristup fabrici.

Helikopteri Vojske Srbije (VS) koji gase požar u fabrici "Sloboda" u Čačku, ostvarili su do 16 časova 12 naleta i izbacili skoro 48.000 litara vode, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U gašenju požara učestvuju tri helikoptera Mi-8 i Mi-17 koji će i tokom popodneva vršiti nalete.

"Sloboda" najavila formiranje komisije

Kompanija "Sloboda" iz Čačka saopštila je danas da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom dijelu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara i da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok požara.

Kompanija navodi da je požar nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije, a u akcidentu nije bilo žrtava i povrijeđenih.

Pričinjena je materijalna šteta na dijelu objekta za skladištenje i na dijelu elemenata za kompletiranje municije.

Magacin municije je udaljen 800 metara od proizvodnih pogona kompanije, a do požara je došlo oko 1.20 poslije ponoći.

U dijelu fabrike gdje je došlo do požara nije bilo zaposlenih, a u ostalom dijelu fabrike u kojem se izrađuju mehanički djelovi za kompletiranje gotovih proizvoda bilo je oko 60 zaposlenih.

"Oni su, kada su to uslovi dozvolili, uz pomoć protivpožarne službe u kompaniji Sloboda evakuisani na bezbedan način. Na mjestu događaja nalaze se nadležni istražni organi, a direktor kompanije Sloboda je formirao komisiju koja treba da utvrdi uzrok nastalog akcidenta", navodi se u saopštenju.

Požar u fabričkom magacinu municije je lokalizovan sa povremenim javljanjem manjih eksplozija.

Na lokalizaciji vatre učestvovalo je 45 vatrogasaca.

Stručne ekipe su na terenu koje čiste puteve od gelera, a na magistralnom putu ka Pridvorici zabranjen je prilaz vozilima.

Eskplozija u fabrici "Sloboda" uznemirila je građane Čačka, naročito one ekoji žive u okolini fabrike.

Mnogi su u toku noći napuštali domove i odlazili van grada.

Mještani čačanskog naselja Pridvorica i dalje su uznemireni. Najugroženije porodice su tokom noći evakuisane.

Mještani navode da ih je oko jedan sat poslije ponoći probudile eksplozije.

"Prvo se čulo kao manje pucketanje, onda su počele strašne eksplozije. Odmah smo izašli napolje. Buknula je vatra, izgledalo je kao da nebo gori. Sakrili smo se u podrum. Stišalo se tek oko četiri sata ujutru", rekao je jedan mještanin Pridvorice agenicji Beta.

Prema njegovim riječima, neke komšije su odmah sa porodicama napustili domove i otišli kolima u grad, dok su neki ostali u svojim domovima.

On je rekao da se nakon eksplozije iznad fabrike pojavio gust crni dim.

Nekoliko mještana Pridvorice rekli su da im je stradala stoka od šrapnela koji su "letjeli" iz magacina municije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je novinarima da je najvažnije da nema nastradalih i da je svih 60 zaposlenih u trećoj smjeni evakuisano.

"Tri radnice i jedan radnik su evakuisani u pola tri. Uspjeli su da nađu sklonište u samoj fabrici. Eksplozija je izbila u magacinu gotovih proizvoda, a istraga će utvrditi zbog čega je došlo do toga, bitno je da su svi građani bezbjedni", rekao je Todorović.

On je naveo da su zbog jačina eksplozija, detonacije osjetile u celom gradu, što je dovelo da uznemirenosti građana.

"Vojnobezbjednosna služba daće procjenu kada se završi posljednja eksplozija, a po proceduri nakon toga ulaze demineri i vatrogasci i onda se ide u istražni postupak. Sinoć je bilo 35 vatrogasaca iz čačanske službe i 10 iz same kompanije" rekao je Todorović.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da je sada situacija u Čačku znatno mirnija.

"Zbog sagorijevanja svih tih materija u fabrici i crnog vazduha koji se vije iznad Čačka radiće se analiza vazduha u narednom periodu", rekao je Čaušić novinarima.

Bonus video: