"NIJESU OBJAVILI TO NA VELIKA ZVONA"

Jutarnji: Haški sud u presudi Mladiću amnestirao Miloševića

Iako je Mladić optužen da je zločine počinio zajedno s Miloševićem i njegovim beogradskim saradnicima, sudije su u srijedu, čitajući sažetak presude, izbacili lidera Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića
70 pregleda 40 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2017. 07:49h

Haški sud je u presudi Ratku Mladiću amnestirao Slobodana Miloševića i Beograd od odgovornosti za rat u Bosni i Hercegovini, tiho, ne objavljujući to na velika zvona, piše Jutarnji list.

Milošević je imao neke veze s Karadžićem i Mladićem, ali prema mišljenju Haga nedovoljno jake da bi se smatralo da je član udruženog zločinačkog poduhvata u sklopu kog su počinjeni zločini u Bosni i Hercegovini, piše zagrebački dnevnik.

Iako je Mladić optužen da je zločine počinio zajedno s Miloševićem i njegovim beogradskim saradnicima, sudije su u srijedu, čitajući sažetak presude, izbacili lidera Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.

U samoj presudi navodi se da sudije nijesu našle dokaze da bi Slobodan Milošević ili neko od njegovih beogradskih kolega bio saučesnik udruženog zločinačkog poduhvata od 1991. do kraja 1995. godine s ciljem proterivanja Hrvata i Bošnjaka, tadašnjih Muslimana, s velikih djelova BiH na kojima su Srbi htjeli svoju etnički homogenu državu, piše Jutarnji list.

Neobično je da je ta vrlo važna činjenica sakrivena u fusnoti broj 15357 na dnu 2090. stranice haške presude Mladiću: “Sudsko vijeće nalazi da je više osoba učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Bogdana Subotića, Momčila Mandića i Miću Stanišića". Uz to ide fusnota, na dnu stranice malim slovima: "Dokazi koje je primilo sudsko vijeće nijesu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj učestvovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja”, navodi Jutarnji list.

Preporučujemo za Vas