Preminuo Džejms Perdju, šef pregovarača u Dejtonu i Ohridu

Diplomata je bio uključen u pregovore o Kosovu sa predsjednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i raznim kosovskim političkim liderima

2925 pregleda 5 komentar(a)
Perdju, Foto: Screenshot/Youtube
Perdju, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši američki pregovarač na Balkanu Džejms Perdju (James Pardew) preminuo je 78. godini, prenijeli su danas američki lokalni mediji.

List Demokratska gazeta iz Arkansoa (Arkansas Democrat Gazette) prenio je da je Perdju preminuo u srijedu, ali nije naveo uzrok smrti.

Perdju je bio u pregovaračkom timu o Dejtonskom sporazumu i rukovodio je Programom vojne obuke za BiH od 1996. do 1999. godine. Bio je i pregovarač Okvirnog sporazuma u Makedoniji 2001. godine. Diplomata je bio uključen u pregovore o Kosovu sa predsjednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i raznim kosovskim političkim liderima.

Kako piše na sajtu Vikipedija (Wikipedia) na engleskom, poslije NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, Perdju je pomagao u uspostavljanju američkog i međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Bio je diplomata za vrijeme predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) i Džordža Buša (George Bush) kao i službenik obavještajne službe američke vojske.

Perdju je za vrijeme Klintona, između ostalog, bio zastupnik za vojnu stabilizaciju na Balkanu, a za vrijeme Buša i ambasador SAD u Bugarskoj.

Bonus video: