Na Kosovu registrovan afrički soj koronavirusa

Beta varijanta koronavirusa je prvi put identifikovana u Južnoj Africi i već se proširila na najmanje 20 zemalja širom svijeta. Nema dokaza da uzrokuje ozbiljniju bolest od ostalih varijanti, ali postoji zabrinutost da bi se mogla brže proširiti

2446 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na Kosovu je registrovan prvi slučaj afričkog soja koronavirusa, nazvan Beta varijanta od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), saopšteno je u utorak iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

„Pacijent je hospitalizovan i liječi se na Infektivnoj klinici u Prištini”, navodi se i dodaje da se radi na identifikovanju osoba sa kojima je pacijent bio u kontaktu.

Beta varijanta koronavirusa je prvi put identifikovana u Južnoj Africi i već se proširila na najmanje 20 zemalja širom svijeta. Nema dokaza da uzrokuje ozbiljniju bolest od ostalih varijanti, ali postoji zabrinutost da bi se mogla brže proširiti.

Na osnovu podataka iz Ministarstva zdravlja od 7. juna, na Kosovu je za 24 časa 10 osoba rezultiralo pozitivno na koronavirus od ukupno 2.277 testiranih uzoraka, dok smrtnih slučajeva nije bilo.

U istom vremenskom periodu je izliječeno 134 pacijenata a trenutan broj aktivnih slučajeva je 1.074.

Proces imunizacije protiv koronavirusa na Kosovu je počeo krajem marta a do sada je vakcinu primilo preko 80.000 građana.

Bonus video: