RCC na sastanku ministara vanjskih poslova na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa

Bregu: Zajedničko regionalno tržište je zlatno pravilo, a ne zakon prirode

“Regionalna saradnja ne bi trebalo da bude važna samo zato što Berlin, Brisel, Vašington, Pariz, Rim, Beč, ili svi partneri to traže! Ona je najvažniji cilj koji je region odabrao da bi radio na procesu koji donosi koristi njegovim građanima, bilo u trgovini, pitanjima uskih grla u prevozu, ili na oslobađanju potencijala za četiri slobode, zelenu i digitalnu tranziciju"

3151 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RCC
Foto: RCC

"Zajedničko regionalno tržište je zlatno pravilo, a ne zakon prirode. Ono se ne odnosi na svaku viziju koju vlada ili ekonomija u regionu ima, niti na sve vrste dobrih ili loših bilateralnih odnosa. To je plan širenja i izgradnje koji su podržali lideri ovog regiona kako bi on bio bolji. RCC samo pokušava usmjeravati intenzivan proces usredotočen na ispunjavanje obaveza vezanih za Zajedničko regionalno tržište u delikatnom političkom i ekonomskom okruženju. Iako postoje jasni rezultati i već su uloženi značajni napori, timovi i dalje imaju teškoća u ostvarivanju ciljeva, posebno onih važnih koji se odnose na slobodu kretanja", rekla je Majlinda Bregu, Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova na Samitu u okviru Berlinskog procesa.

“Regionalna saradnja ne bi trebalo da bude važna samo zato što Berlin, Brisel, Vašington, Pariz, Rim, Beč, ili svi partneri to traže! Ona je najvažniji cilj koji je region odabrao da bi radio na procesu koji donosi koristi njegovim građanima, bilo u trgovini, pitanjima uskih grla u prevozu, ili na oslobađanju potencijala za četiri slobode, zelenu i digitalnu tranziciju. Što je još važnije, budućnost nije dogovaranje na samitima, nego se radi o ljudima: depopulacija, obrazovanje, poslovanje, tehnologija, radna mjesta, digitalna sfera, povezivanje, itd. Imajući na umu ovu širu sliku, RCC radi sa svojim regionalnim partnerima na konkretnim aktivnostima, kao što su Zajedničko regionalno tržište (CRM) ili uspješna regionalna priča Besplatan roming na Zapadnom Balkanu koja će postati stvarnost za manje od mjesec dana, 1. jula", poručila je Bregu.

"Iako postoje neki jasni rezultati i već su uloženi značajni napori na uvođenju CRM-a, pred nama su još kilometri puta, posebno na važnim sporazumima o slobodi kretanja koji će olakšati unutar-regionalnu mobilnost i pojednostaviti administrativne procedure za slobodu kretanja na osnovu biometrijskih ličnih karata; koordiniranom olakšavanju uslova putovanja za građane trećih zemalja, kao i regionalnom priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, kao i proširenju Zelenih koridora 2.0 s ciljem postizanja integrisanih ("sve na jednom mjestu") graničnih prelaza/zajedničkih prelaza u regiji, ali i između EU i Zapadnog Balkana, " dodala je Bregu.

77% građana Zapadnog Balkana misli da regionalna saradnja može doprinijeti boljoj političkoj, ekonomskoj ili bezbjednosnoj situaciji u njihovoj ekonomiji, a polovina građana regiona smatra da su odnosi na ZB danas duplo bolji nego 2014. godine kada je započeo Berlinski proces. Više od trećine (35%) gleda na ukupnu atmosferu na Zapadnom Balkanu mnogo pozitivnije nego na političku retoriku na visokom nivou, što neprestano potvrđuje i RCC-ova godišnja anketa među građanima i firmama, Balkanski barometar, koji će uskoro biti objavljen.

Na prošlogodišnjem Samitu u okviru Berlinskog procesa održanom 10. novembra 2020. godine u Sofiji, lideri Zapadnog Balkana su podržali Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište i Zeleni plan za Zapadni Balkan, zadužujući RCC za njegovo sprovođenje.

Domaćin ministarskog sastanka je bio Hajko Maas, ministar vanjskih poslova Njemačke koji je istakao važnost Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, pohvalivši inicijative Savjeta za regionalnu saradnju kojima se unapređuje regionalna saradnja i omogućava brži ekonomski i socijalni rast Zapadnog Balkana na njegovom putu ka EU.

Pored Generalne sekretarke Majlinde Bregu i Komesara za susjedstvo i proširenje Evropske komisije, Olivéra Várheljija (DG NEAR), i Generalni sekretar Službe za vanjsko djelovanje EU, Stefano Sanino također se obratio okupljenim učesnicima, ministrima vanjskih poslova svih 6 ekonomija Zapadnog Balkana, ali i predstavnicima organizacija civilnog društva koji su iznijeli svoje perspektive o regionalnoj saradnji i prioritetima na putu evropskih integracija ove regije.