KAZAO DA SU ODNOSI SRBIJE I HRVATSKE ZNATNO LOŠIJI

Josipović: Srbija ne može u EU bez da prizna Kosovo, očekivana presuda Mladiću

Upitan da li će Hrvatska kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, on je odgovorio da to ne bi trebalo da se dogodi i da vjeruje da će "prevladati zdrav razum", jer bi članstvo Srbije podiglo sigurnost regiona i ojačalo ekonomije dvije zemlje
102 pregleda 7 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta-AP
Ivo Josipović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.11.2017. 08:59h

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske znatno lošiji nego prije nekoliko godina i poručio da je Tribunal u Hagu bar za dio zločina donio pravdu. Naveo je da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova.

Josipović je za list "Danas" rekao da su u vrijeme njegovog i mandata bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića učinjeni značajni pomaci u poboljšanju odnosa dvije zemlje, ali da smo trenutno svjedoci kako predsjednici obje države koriste svaku priliku za "podbadanje i podizanje tenzija".

"U obje zemlje imamo retroproces rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga, ustaša i četnika. Jednom riječju, pokazalo se da neki dosegnut bolji nivo odnosa nije zauvijek i da zavisi od trenutnih politika koje prekogranična prepucavanja i raspirivanje niskih strasti populistički koriste za unutrašnju politiku", rekao je Josipović.

Upitan da li će Hrvatska kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, on je odgovorio da to ne bi trebalo da se dogodi i da vjeruje da će "prevladati zdrav razum", jer bi članstvo Srbije podiglo sigurnost regiona i ojačalo ekonomije dvije zemlje.

Josipović je ocijenio i da Srbija ne može da postane članica EU, ukoliko ne prizna Kosovo.

"Ulazak Srbije bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU. Takva redukcija projekta ujedinjene Evrope najvećem broju sadašnjih članica EU nije prihvatljiva", kazao je on i dodao da se nada da će obje države što pre ući u EU.

Govoreći o radu Haškog tribunala, Josipović je kazao da su njegova očekivanja bila veća od ostvarenih rezultata, ali da taj sud možda nije mogao bolje da radi uz opstrukciju koja se dešavala.

"Neki su nepotrebno optuženi i kasnije pušteni, drugi, iako zaslužuju međunarodnu osudu, izmakli su pravdi. S druge strane, Hag je barem za dio zločina donio pravdu", rekao je Josipović i dodao da je za njega presuda generalu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor za zločine u BiH bila očekivana.

"Presuda je potpuno očekivana i realno odslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH. Nažalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nijesu obuhvaćeni presudom", rekao je bivši hrvatski predsjednik.

Preporučujemo za Vas