NIJE SE ODAZIVAO NA SUĐENJE

Kosovo: Uhapšen poslanik Samoopredjeljenja, Aljbin Kurti, korišten suzavac

Predsjednik Samoopredjeljenja Visar Imeri nazvao je akciju policije "masovnim progonom" stranaka na vlasti protiv tog pokreta
0 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Beta
Aljbin Kurti, Foto: Beta
Ažurirano: 24.11.2017. 10:44h

Kosovska policija uhapsila je jutros u Prištini poslanika Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija pošto se nije odazivao na suđenje koje se protiv njega i još trojice poslanika tog pokreta vodi u vezi sa korišćenjem suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Po nalogu Osnovnog suda u Prištini, uhapšene su i poslanice Samoopredjeljenja Donika Kadaj Bujupi i Aljbuljena Hadžiju.

Policija je tokom hapšenja koristila suzavac i fizičku silu pošto su poslanici Samopredjeljenja i aktivisti tog pokreta koji su se okupili ispred Skupštine Kosova, pružali žestok otpor. 

Predsjednik Samoopredjeljenja Visar Imeri nazvao je akciju policije "masovnim progonom" stranaka na vlasti protiv tog pokreta.

"Progon je započeo kažnjavanjem naših aktivista zbog naših protesta", kazao je Imeri okupljenim novinarima nakon hapšenja poslanika Samoopredjeljenja. 

Kurti i poslanici Samoopredjeljenja Donika Kadaj Bujupi, Aljbuljena Hadžiju i Faton Topali optuženi su za krivično djelo korišćenje opasnih sredstava i oružja na sednicama Skupštine Kosova na kojima se raspravljalo o Zajednici srpskih opština (ZSO) i demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kurti je ranije rekao da je izvještaj Komisije demarkaciju uvod u novi rat.

"Ja sam lično protiv rata sa Crnom Gorom, ali ratovi počinju tamo gdje postoji problem sa granicom", rekao je ranije Kurti. 

Preporučujemo za Vas