Haradinaj: Kurti je običan prevarant, na sastanku s Vučićem je trebalo da zatraži priznanje Kosova

Haradinaj je kritikovao premijera i zbog predloga da sporazum CEFTA o slobodnoj trgovini u regionu preraste u SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope), što je po njegovim rečima, "nešto više od 'mini-Šengena' i opasna ideja"

16960 pregleda 5 komentar(a)
Haradinaj, Foto: Screenshot/Youtube
Haradinaj, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj nazvao je danas premijera Kosova Aljbina Kurtija "običnim prevarantom" i optužio ga za pogrešan pristup procesu dijaloga sa Srbijom.

Haradinaj je ocijenio da je Kurti na jučerašnjem sastanku u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, trebalo da zatraži priznanje Kosova.

"To je upravo ono na šta smo upozorili, opasnost od prevaranta Kurtija. On je običan prevarant i obmanjuje narod Kosova opasnim pristupom dijalogu, ne tražeći supstancu za koju se vodi dijalog. To nije dijalog, to je gubljenje vremena i obmana za Kosovo jer fokus nije na uzajamnom priznanju što ostaje glavno pitanje", rekao je Haradinaj za prištinsku agenciju KosovaPress.

Lider ABK ocijenio je da Kurti "vraća dijalog na početak".

Haradinaj je kritikovao premijera i zbog predloga da sporazum CEFTA o slobodnoj trgovini u regionu preraste u SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope), što je po njegovim rečima, "nešto više od 'mini-Šengena' i opasna ideja".

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u kojem su se prvi put sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premiejer Aljbin Kurti održana je juče u Briselu.

Na sastanku je učestvovao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednsot Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Prije zajedničkog sastanka Borel i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Vučić: Rekao mi je: 'Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo'. Moj odgovor je bio: 'Nikada!' Onda se on detonirao..."

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je juče kosovsku delegaciju i premijera Aljbina Kurtija da su nastupom u Briselu pokušali da zaustave dijalog.

"Čovjek je došao da se ne bi dogovorili ni o čemu. Rekao mi je: 'Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo'. Moj odgovor je bio: 'Nikada!' Onda se on detonirao...", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je ponovio da Srbija nikada neće obustaviti dijalog ali da ono što je vidio doživljava kao pokušaj da se zaustavi dijalog.

Vučić je rekao da nije zadovoljan suštinom razgovora jer mu se čini da je prištinska delegacija došla da isprovocira žustar odgovor Beograda i eventualno napuštanje razgovora.

Predsjednik Srbije je rekao da su predstavnici EU koji su prisustvovali razgovorima bili korektni i da im je jasno šta se desilo.

U odgovoru stranim novinarima, Vučić je rekao da je zvanični Beograd insistirao na tome da se prvo ispuni ono što je već dogovoreno da bi moglo da se razgovara o nekim drugim stvarima i da je jasno izrazio spremnost da nastavi potragu za nestalim osobama.

On je dodao da je Srbija uvijek spremna da obavi iskopavanja eventualnih ostataka ubijenih, na kojoj god lokaciji da to bude zatraženo, kako bi se pomoglo porodicama nestalih da utvrde istinu o svojim članovima.

"Ali oni su htjeli da pričaju o Veljku Odaloviću kao o Gebelsu... Danas smo, takođe, čuli i da je Isus rodjen 14. februara, kada je Kurti pobijedio na izborima. To zaista nismo znali", rekao je on.

Kurti: Mi ocjenjujemo da je ovo dijalog o međusobnom priznanju

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je juče u Briselu da je cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje i da je to rekao i predsjednik SAD Džozef Bajden, što je predlog sa kojim se kosovske vlasti u potpunosti slažu.

"Srbija treba da prizna Kosovo i Kosovo treba shodno tome da prizna Srbiju. Iako i zvaničnici EU ne kažu direktno, jasno je da je cilj dijaloga međusobno priznanje, jer bez priznanja Kosova nemoguć je put Srbije ka Evropskoj uniji", kazao je Kurti u obraćanju kosovskim novinarima u Briselu poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ocijenio je da je tokom današnjeg sastanka "kosovska strana bila konstruktivna".

"Mi ćemo učestvovati u ovom procesu koji je težak. Druga (srpska) strana je govorila o starim pitanjima, mi smo dali četiri nova predloga", kazao je Kurti.

Rekao je da se prvi novi predlog odnosi na "unapređenje sporazuma CEFTA u sporazum SEFTA u kojem bi se koristili model kakve imaju Island, Lihtenštajn i Norveška sa Evropskom unijom".

"Sljedeći predlog je bio da dan nakon jučerašnjeg samita NATO-a, gdje su date vrlo jasne i jedinstvene poruke, Kosovo i Srbija potpišu izjavu mira gdje bi se mi kao države obavezali da nećemo napasti jedna drugu, i da na taj način doprinesemo miru i sigurnosti u našem regionu i šire", kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, treći predlog se odnosio na pitanja nestalih, povodom čega je zatraženo "da se iz srpske delegacije ukloni Veljko Odalović koji je bio zloglasni rukovodilac takozvanog Kosovskog okruga 1997-1999. godine i koji je zajedno sa Zoranom Anđelkovićem rukovodio okupiranim Kosovom".

Kurti se pozvao na izjavu srpskog političara Nenada Čanka koji je izjavio da u Srbiji postoji 16 masovnih grobnica sa tijelima kosovskih Albanaca, od kojih je samo pet otvoreno.

"Naš četvrti predlog se odnosi na pitanja manjina i bilateralni reciprocitet, koji je opšti princip, po kome bi mi za kosovske Srbe imali jedan Nacionalni savjet, onako kako je u Srbiji za Albance i Bošnjake", rekao je Kurti. Kako je rekao, "tri posljednja predloga su odbijena, dok se oko prvog predloga srpska strana nije izjasnila.

Upitan o pitanju nestalih i dogovoru koji je postignut sa Vladom Avdulaha Hotija, Kurti je rekao da je taj sporazum postigla "nelegitimna i neustavna vlada".

Ponovio je da nijedan sporazum ne važi bez postizanja saglasnosti o svim temama.

Izrazio je uvjerenje da je sporazum moguć ako se na početku raspravlja o principima i ako je iskren.

"Ali da će biti teško - to je sigurno. Ja nisam pesimista, pošto sada razmatramo pitanja u njihovoj suštini i ne pokušavamo da ne vidimo slona u sobi. Sada imamo međusobno nepriznavanje, Srbija ne priznaje Kosovo i Kosovo ne priznaje Srbiju", kazao je kosovski premijer.

Bonus video: