Kako je Dodik nekad govorio: Genocid u Srebrenici nesporna pravna činjenica

Skupština Crne Gore, kako je ocijenio, ništa nije dokazala oko Srebrenice, ali je "dokazala da je u kontinuitetu protiv Srba i antisrpska"

35076 pregleda 536 reakcija 61 komentar(a)
Dodik, Foto: Printscreen YouTube
Dodik, Foto: Printscreen YouTube

Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica, kazao je u novembru 2007. godine gostujući na jednoj bosanskohercegovačkoj televiziji, Milorad Dodik, tada predsjednik Vlade Republike Srpske.

Skupština Crne Gore usvojila je prije dva dana Rezoluciju o Srebrenici što je u Crnoj Gori ali i regionu izazvalo burne reakcije visokih zvaničnika.

Dodik, koji je svoj stav promijenio u odnosu na 2007. godinu, je u izjavi za Radio Televiziju Republike Srpske kazao da odluku crnogorske Skupštine doživljava kao neprijateljski čin, te da mu je neshvatljivo da se izglasa rezolucija koja još uvijek nije prošla u Bosni i Hercegovini.

"Ako Parlamentarna skupština BiH nije donijela sličan dokument, onda se postavlja pitanje zašto je to uradila Crna Gora, i postavlja se pitanje da li je to akt miješanja u unutrašnje stvari. Ako politika BiH nije mogla da dođe do konsenzusa o tom pitanju, kako je moguće da oni imaju pravo o tome da pričaju. Da li je to pranje njihove savijesti", naglasio je Dodik.

Skupština Crne Gore, kako je ocijenio, ništa nije dokazala oko Srebrenice, ali je "dokazala da je u kontinuitetu protiv Srba i antisrpska".

"Doživljavam to apsolutno kao neprijateljski čin i ja ću znati da se odnosim prema njima i prema njihovom stavu o tome, kao i prema toj Crnoj Gori koju ta većina čini", istakao je Dodik.

Tačkom 3 Rezolucije osuđuje se "pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački".

Međutim, ovako burne reakcije sada predsjedavajućeg Predsjedništvom BiH izostale su 2010. godine kada je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Dodik je tada za "Vreme" kazao da izglasavanje jedne takve rezolucije nije nimalo bezazlena stvar i da je za Republiku Srpsku je krajnje neprihvatljivo da Srebrenica bude mjesto na kome je jedino bilo stradanja u cijeloj Bosni, te da tako nešto neće prihvatiti u Parlamentu BiH.

"Nesumnjivo je da postoji koncept da se mi iz Republike Srpske izolujemo, odnosno da se prikažemo kao neki avanturisti ili ekstremisti, a da Srbija navodno bude ta koja će davati odgovore na neka važna pitanja", rekao je.

Nakon izglasavanja Deklaracije Dodik je za Večernje novosti kazao da ista ne obavezuje institucije i organe Republike Srpske, da je njeno usvajanje "nepotrebno i ne doprinosi rešavanju nesuglasica oko događaja iz neposredne prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije".

Bonus video: