"NIJE KLJUČNO PITANJE KOSOVA VEĆ REPUBLIKE SRPSKE"

Dodik objasnio zašto je crtao novu mapu na Balkanu: Hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje

"Dakle, nemoguće je razgovarati o tome da neko odvoji Kosovo, a da Republika Srpska ostane u Bosni i Hercegovini"
66 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.11.2017. 08:36h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objasnio je za Sputnjik zašto je u intervjuu Dojče veleu crtao novu mapu na Balkanu.

On je istakao da mu je postavljeno hipotetičko pitanje koje bi podrazumijevalo dugoročna rješenja.

“Ono što sam rekao može se smatrati nekim mojim mišljenjem, odnosno, kao moj hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje. Ništa više. Zvanični stav Republike Srpske u tom pogledu je poznat: ne priznajemo Kosovo i poštujemo teritorijalni integritet Srbije. Apsolutno je jasno da Republika Srpska, ukoliko dođe do bilo kakvog pokretanja definitivnog odlučivanja o tome u Srbiji, smatra da treba da se na dnevni red stavi i pitanje Republike Srpske. Ponavljam, to je bilo hipotetički. Može to sada da upotrebljava i zloupotrebljava ko kako hoće. Ima različitih mišljenja o svemu, a zvanični stav je ono što je javno i ono što se poštuje", naveo je Dodik. 

On je dodao i da Banjaluka prati Srbiju od početka po tom pitanju i da je nemoguće da se gotovo dva identična slučaja različito posmatraju i da se govori da Kosovo može da bude nezavisno, a Republika Srpska ne može. 

"Nije ključno pitanje Kosova, već je ključno pitanje Republike Srpske koje sam htio da apostrofiram. Dakle, nemoguće je razgovarati o tome da neko odvoji Kosovo, a da Republika Srpska ostane u Bosni i Hercegovini. To je osnovna poruka i te moje karte i tog mog stava. Prema tome, na hipotetičko pitanje — šta ako bude odvojeno Kosovo, ako je to uopšte moguće, ako je to konstelacija odnosa, onda je nama pitanje — šta sa Republikom Srpskom? I to je ključno pitanje. Naravno, i dalje tako mislim“, ističe Dodik.

Preporučujemo za Vas