"SAMO KUKAVICE NAPADAJU I UBIJAJU ZATOČENE ŽENE, DJECU I CIVILE"

Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica, nadam se da se tiha većina Srba ne poistovjećuje s njim

"Formulacija o bosanskim Srbima je trebalo da bude preciznija i da se odnosi na rukovodstvo bosanskih Srba i režim Slobodana Miloševića, koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH
122 pregleda 8 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2017. 17:26h

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić "zločinac i kukavica", i izrazio nadu da se "tiha većina Srba ne poistovećuje s Mladićem" i da nije spremna da stavi istorijsku hipoteku na cio jedan narod.

"Ratko Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu i civile", kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Navodeći djelove današnje presude Haškog tribunala kojom je Mladić osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine, Izetbegović je komentarisao dio presude u kojem stoji - "tjerajući bosanske Muslimane sa područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo".

"Formulacija o bosanskim Srbima je trebalo da bude preciznija i da se odnosi na rukovodstvo bosanskih Srba i režim Slobodana Miloševića, koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je ocijenio da "nijedan narod ne treba da slavi ratne zločince" i dodao da se nada da će presuda Mladiću "donijeti takvu vrstu otrežnjenja", jer je prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u BiH bude bolja od njene prošlosti.

"Prošlost je iza nas i o njoj vrijedi govoriti samo ako će to ucitati na bolju budućnost. Ključno je skinuti hipoteku zločina s naroda i locirati je na pojedince, bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i koje su funkcije obavljali", rekao je Izetbegović.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovječnosti u 15 bosanskih opština, koji obuhvataju progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i prisilna premještanja. Progašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

Preporučujemo za Vas