OPTUŽIO HAŠKI TRIBUNAL ZA SELEKTIVNI PRISTUP ŽRTVAMA

Dodik: Mladić će ostati istorijski heroj i patriota, spriječio je novi genocid nad Srbima

Dodik je rekao da su od 127 optuženih pred Haškim tribunalom, 90, odnosno 70 odsto, Srbi, da je 28, odnosno 22 odsto, Hrvata, dok je Bošnjaka devet, odnosno sedam odsto
64 pregleda 9 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2017. 15:30h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Ratko Mladić za srpski narod ostati "istorijski heroj i patriota" koji je "u nemogućim uslovima odbranio srpski narod i spriječio novi genocid nad Srbima i BiH i Hrvatskoj".

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i ostalih zločina tokom rata u BiH.

"Presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću nije presuda srpskoj vojsci i srpskom narodu", kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je optužio Haški tribunal za selektivan pristup žrtvama i optuženima za ratne zločine, navodeći da je Mladić bio osuđen i prije nego što je izručen Tribunalu u Hagu.

Dodik je rekao da su od 127 optuženih pred Haškim tribunalom, 90, odnosno 70 odsto, Srbi, da je 28, odnosno 22 odsto, Hrvata, dok je Bošnjaka devet, odnosno sedam odsto.

"Haški tribunal nije promovisao pomirenje, već nove podjele. Taj Tribunal je od početka bio protiv Srba", ocijenio je Dodik, dodavši da se, po presudama tog suda, može steći utisak da u BiH nije uopšte bilo srpskih žrtava niti je bio građanski rat.

On je rekao da je Haški tribunal "amnestirao" zločine nad srpskim žrtvama, zločine mudžahedina koje je u BiH doveo Alija Izetbegović, kao i zločine NATO-a "koji su bombardovali srpske položaje i bacali osiromašeni uranijum, ubijajući budućnost naše djece".

Predsjednik RS je kazao da je namjera presude Mladiću "dalja satanizacija RS i srpskog naroda".

"Narod u RS ne vjeruje da je Mladić kriv, za njega je u srpskom narodu rezervisano mjesto heroja i Haški tribunal to ne može promijeniti", rekao je Dodik, dodavši da će RS pružiti svaku vrstu pomoći Mladiću i njegovoj porodici.

Dodik je pozvao na "svesrpsko jedinstvo" oko "ideje državnosti RS i oko Srbije".

Preporučujemo za Vas